20 April 2016
19 April 2016
KUIH DANGAI
Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah.
Akhirnya jumpa juga resepi kuih kegemaranku sejak kecil. Last makan sebelum arwah nenek buatkan. Itu lah kali terakhir menjamahnya kuih tersebut.
Kalau tidak silap saya Lah.. Kuih tersebut orang Jawa makanannya. Kalau salah saya minta maaf ye... ( hihihi )
Oklah hari ini , ini lah kali pertama saya mencuba semula resepi kuih itu:
Not bad rasanya :
Kuih Dangai
Bahan-bahannya:
3 mangkuk kelapa parut putih
1 mangkuk tepung pulut
1/3 mangkuk gula pasir (manis ikut suke)
1/2 camt garam halus
Cara-cara Membuatnya:
1. Masukkan kelapa ke dalam mangkuk adunan
2. Masukkan tepung pulut, gaul rata tepung dan kelapa. Perasakan dengan garam
dan gaul rata. Pastikan kelapa tidak berketul-betul.
3. Panaskan sekejap loyang atau acuan kuih dangai.
4. Letakkan satu lapis nipis ke dalam loyang. Lapisan pertama ini tidak perlu
dicampur gula bagi memudahkan untuk mengeluarkan kuih nanti.
5. Baki campuran kelapa tadi digaul pula dengan gula.
6. Masukkan baki kelapa kesemua sekali dalam loyang. Pastkan penuh dan rata, ianya tidak perlu ditekan.
7. Bakar dalam ketuhar api sederhana hingga kekuningan...
Siap untuk hidangan Sekeluarga
Sesuai untuk sarapan pagi dan minum petang
Selamat Mencuba :)
JODOH PERTEMUAN AJAL MAUT SUDAH TERTULIS DI BUKU BESAR ALLAH
Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah.
Jodoh pertemuan ajal maut sudah tertulis di BUKU CATATAN ALLAH swt.
Semoga ikatan akad nikah itu sentiasa kukuh, erat dan ketat sehingga ke Jannah akhirnya.
Aammiin Ya Rabbal Alamin...
*** Psst... Saya mengenali Cik Suami sekejap sahaja. Tidak sempat hendak bercinta sebelum kahwin. Saya dan cik Suami bercinta selepas kahwin atas permintaan kedua-dua belah pihak. Jadi " SAYA TERIMA AKAD NIKAH DARI CIK SUAMI "
MINI GIVEAWAY BY HANIS MASTURINA
Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah.
Maaf ye siapa saya tag ini: