UMMI ADRIANA BEAUTY: Mac 2016

FAIZABUNYAMIN

31 Mac 2016

WELCOME HOME BABY GIRL

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.

Anak buah ke -7 keturunan buat Tok Ya dan Embah Senah

Hari ini, saya terima SMS wasap dari adik ipar lelaki:


Adik perempuan saya selamat melahirkan anak perempuannya secara pembedahan pada sebelah pagi. Saya pun lupa tanya pukul berapa bersalinnya. Tapi tidak mengapa semuanya selamat dan sihat kedua-duanya...

Saya tidak sabar tunggunya balik ke rumah emak. Hendak mencium wangian dari SYURGA ALLAH...

" Baby girl , maklong tidak sabar tunggu baby girl balik rumah embah Senah... Nak cium baby girl nanti. Maklong tunggu tau.."


**** TAHNIAH BUAT ADIKKU ADIBAH YAACOB DAN AZAHAR JAMLUS.


DOA UNTUK SUAMI

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Ya Allah, Kau  berikanlah kekuatan untuk suamiku , dalam keringatnya mencari REZEKI untuk kami HARI INI.

Aamiin Ya Rabbal Alamin.



*** doakan yang terbaik untuk cik Suami .... Semoga sukses selalu...

DOA UNTUK ANAK SOLEH DAN SOLEHAH

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.

DOA UNTUK ANAK SOLEH DAN SOLEHAH

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM


Ya Allah, berikanlah kefahaman kepada kami dalam urusan dan ajarkanlah kami Takwil ( Tafsir Al Quran )

Amiinnn Ya Rabbal Alamin....

30 Mac 2016

NOKTAH DAN TIP UNTUK SAYA APABILA ADA RUMAH BARU

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.

Di sini,  saya terbaca satu artikel tentang tip apabila melihat sebuah rumah baru. Seperti saya membuat review rumah contoh di taman perumahan tersebut. Tip ini amat berguna dari seorang hamba Allah setelah membuat pemeriksaan rumah itu. Tidak kisah lah rumah baru itu di mana sahaja anda membeli rumah.

Saya kongsikan tip tersebut untuk anda dan juga untuk saya sekeluarga;


Image dari Mr GGoogle

Perkara pertama selepas dapat kunci, bukan cuci rumah dan terus masuk ya. Periksa dulu setiap kecacatan atau kerosakan yang ada di rumah seperti dinding crack, cat tanggal, plaster tanggal, tiles lompong, bocor dan lain-lain lagi.

Kebiasaannya pihak pemaju akan memberi tempoh selama 24 bulan atau 2 tahun untuk kita membuat inspection pada rumah dan kita boleh complaint apa sahaja kerosakan atau kekurangan yang ada baik di dalam atau di luar rumah. Semua ini adalah hak-hak kita sebagai pembeli maka periksalah sebaik-baiknya keadaan di dalam rumah. Tetapi sekiranya anda buat major renovation, maka pemaju takkan bertanggungjawab atas sebarang kecacatan rumah.

PERALATAN :
***Masking tape - Kalau ada retak atau crack terus lekatkan dan tanda.
***Marker Pen - Sebaiknya warna merah. Senang nampak tulisan, nombor dan jenis defect atas masking tape.
***Kertas A4 - Tuliskan senarai kecacatan atau defect tu dengan nombor dan lokasi sekali supaya senang nak cari.
***Kamera / Handphone berkamera - Ambil gambar kecacatan rumah

1. Azan
- Pastikan lepas dapat kunci rumah, lawatilah rumah anda.
- Masuk rumah dengan lafaz basmallah, bagi salam dan pergi tingkat atas sekali, berdiri mengadap kiblat dan azan kuat-kuat bagi satu rumah dengar.

2. Pintu
- Buka dan tutup pintu berkali kali. Periksa juga tombol pintu & kuncinya sekali.

3. Tiles Lompong
- Sila ketuk semua tiles rumah anda satu persatu.
- Tandakan tiles yang kosong dan minta wakil pemaju pecah dan tampalkan yang baru dengan elok.
- Cara nak kenal pasti tiles yang lompong adalah ketuk tiles dengan duit syiling atau pemutar skru. Kita boleh kenal pasti tiles yang lompong (kosong) dan padat.
- Ketuk pada setiap kepingan tile tu dan ketuk keliling perimeter tiles, sebab di tengah-tengah selalunya ada simen, yang tiada simen selalu di bahagian tepi tiles. Biasanya tiles dipasang di dapur dan juga bilik air.

4. Elektrik
- Untuk periksa elektrik, hidupkan suis utama dan periksa satu persatu suis lampu, kipas, soket dan sebagainya.
- Pastikan periksa setiap punca elektrik dan soket.

5. Meter Air
- Apabila meter air sudah dipasang, sila pastikan pili air di rumah anda mengalirkan air dengan dengan sempurna.
- Buka semua pili air anda serentak. Periksa saluran air, toilet bowl, sinki dan sebagainya. Pastikan tiada yang tersumbat.
- Periksa juga kepala paip dan kepala shower. Periksa sambungannya betul, tiada yang tercabut atau pun longgar.
- Buka air kat meter, biar air masuk tangki sampai penuh. Kemudian, periksa keadaan tangki simpanan untuk pastikan tangki tidak bocor.
- Apabila air dah penuh dalam tangki, pastikan bacaan pada meter air tu mesti berhenti. Jika tidak, ada paip yang bocor sebelum air sampai ke tangki.

6. Tingkap dan Sliding Door
- Buka tutup tingkap anda semaksimum mungkin. Pastikan tingkap boleh kunci sempurna.
- Pastikan juga sliding door dapat dikunci dengan rapat.

7. Tangga
- Sila goyang-goyangkan pemegang tangga rumah anda, pastikan ia kukuh. Kadang-kadang ada yang longgar dan bergoyang-goyang.

8. Bilik Air Tingkat Atas Bocor
- Pastikan bilik air tingkat atas tidak bocor. Caranya, ambil binding tape dan sealkan sepenuhnya lubang aliran air keluar.
- Penuhkan bilik air dengan air. Biarkan seminggu. Lepas seminggu, periksa ada kesan air bocor atau tidak di bahagian siling tingkat bawah rumah anda.
- Sekiranya ada, tunjuk dengan wakil pemaju dan sila minta kontraktor pemaju pecah semula lantai toilet tu dan pastikan letak sealer toilet dengan sempurna.
- Selalunya lepas letak sealer ni kena tinggalkan sehari bagi kering. Periksa sealer tu penuh atau tidak.

9. Dinding Retak
-Periksa dinding rumah anda, kalau ada retak sila maklumkan segera.

10. Kunci Semua
-Seterusnya adalah kunci rumah anda, pagar, tingkap, tingkap toilet, sliding door pintu dan segalanya yang memungkinkan akses mudah keluar masuk rumah oleh pencuri kabel letrik.
-Selepas dapat kunci rumah, pemaju takkan bertanggungjawab sekiranya ada berlaku kes kecurian kabel.

Contoh pemeriksaan kerosakkan tersebut:
















Bila dah siap betulkan defect ni, barulah boleh buat renovation rumah dengan senang hati.

Semoga ia memberikan manfaat buat anda semua.


< BACA SINI JUGA >

Sekian.
Terima kasih.


RUMAH IDAMAN

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...

Anda terpikir tak? Apa rumah idaman buat seluruh ahli keluarga anda? 

Apabila saya buat test melalui satu website tersebut . Terkedu lidah sekejap. Besarnya sangat RUMAH itu. Tak mampu lah pula hendak memilikkinya...

CONTOH RUMAH IDAMAN
KLIK RUMAH IMPIAN

Rumah adalah tempat yang paling Selamat untuk diduduki daripada berpanas dan berhujan. Tempat berehat di kala malam. Tempat beribadah. Tempat menyemaikan kasih sayang. Dan sebagainya. Rumah terlalu mewah pun tidak menjamin kebahagiaan. Mencari RUMAH ikut atas kemampuan diri sendiri.

*** p/s jika anda melayari website tersebut hanya untuk suka-suka sahaja. jangan kecam saya ye... Untuk hiburkan hati Sahaja. Pissss yo..

< BACA SINI JUGA > 


DOA MEMOHON ZURIAT KETURUNAN YANG BAIK

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu. 

DOA MOHON KETURUNAN YANG BAIK.

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM

Wahai Tuhanku, kurniakanlah kepadaku dari sisiMu zuriat keturunan yang baik. Sesungguhnya Engkau sentiasa mendengar ( menerima ) DOA permohonan.

Amiinnn Ya Rabbal alamiinn

Semoga ia memberikan manfaat buat anda Semua.

Sekian.
Terima kasih.



29 Mac 2016

DOA MOHON ILMU, NAMA BAIK DAN SYURGA

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.

DOA MOHON ILMU, NAMA BAIK DAN SYURGA.

BISMILLAHIRRAHMANIRRAHIM.

Ya Tuhanku, berikanlah kepadaku ilmu dan masukkanlah aku ke dalam golongan orange orang yang soleh , dan jadikanlah aku buah tutur yang baik bagi orang-orang ( yang datang ) kemudian , jadikanlah aku termasuk orang yang mewarisi syurga yang penuh kenikmatan



Semoga ia memberikan manfaat buat anda.

Sekian.
Terima kasih



28 Mac 2016

GUARD UNTUK RUMAH SELAMAT

Kongsikan bersama...

Pencuri Tidak Boleh Keluar Rumah, Dia Nampak Laut Dia Nampak Air

“Pernah tak dengar pencuri pecah masuk rumah tapi tak boleh keluar, dia nampak laut… , dia nampak air…

Berenang-renang dia kat ruang tamu atau kat atas simen didapur… atau dia duduk termenung atau menangis ditengah-tengah rumah… atau dalam bilik mandi…”

DOA dan AMALAN mengelakkan rumah yg ditinggalkan dari dimasuki atau dicerobohi oleh si PENCURI/PEROMPAK atau yg sama waktu dengan JIN/SYAITAN/IBLIS.





Ketika rumah anda telah dikunci dengan rapi, maka letakkan TAPAK TANGAN KANAN anda ke pintu atau dinding rumah dan bacalah ayat-ayat DOA seperti berikut ::

1 Mengucap DUA KALIMAH SYAHADAH ~ (1x)

2 Berselawat keatas Nabi SAW ~ (3x)

3 Baca Ayatul Qursi ~ (1x)

4 Baca surah Yasin (ayat ke : 9) ~ (1x)

“Wa ja’alna mim baini aidihim saddaw wamin kholfihim saddan fa aghsyaina hum fa hum laa yubsiruun”

Bermaksud :: “Dan KAMI adakan dihadapan mereka dinding-dinding dan dibelakang mereka dinding-dinding (pula), dan KAMI menutup mata mereka sehingga mereka tidak dapat melihat”.

5 Lafazkan “BISMILLAHITAWAKKALTUA’LALLAH” ~ “LA HAULAWALA KHUWATA I’LLA BILLAH ‘ILL ‘ALIYIL ‘AZIIIM”

Tp kita sebagai org islam walaupun perlu tegas dgn penyamun kita perlu ada sifat bertimbang rasa atau kasihan.. lepas baca tu jgn lupa tinggalkan pelampung di setiap sudut rumah agar penyamun tu tak lemas dilautan.. jangan diletak jetski plak nti dia meronda dalam rumah tu nanti

Semoga kita mendapat perlindungan Allah jua.

Amin.

DIBESARKAN DI DAERAH TAMPIN

Assalammualaikum
Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.

Anda masih ingatkah Lagu J Sham? Suratku untukmu?

No66 Jalan Seremban,
Tampin, Negeri Sembilan
Untuk kekasih ku yang jauh dimata

Kasih ku sayang mengapa membisu
Berpucuk sudah surat ku untukmu
Mungkin kan kini rindu padaku

Oh……oh……rindunya ingin ku berikan
Apa khabarnya orang di sana
Mungkinkah kini jemu padaku

Kirimkan aku berita
Untuk  menghiburkan hati rindu….rindu

Oh….oh…..rindunya ingin ku berikan
Apa khabarnya orang disana…
Mungkin kah kini jemu padaku

Kasih ku sayang mengapa membisu
Berpucuk sudah surat ku untukmu
Mungkin kah kini



Saya juga dilahirkan pada tahun 80'an di hospital Seremban , Negeri Sembilan. Dibesarkan di daerah Tampin. Kenangan sudah bertahun lamanya , umurku sudah pun hampiri 40'an. Banyak perubahan yang ketara di Pekan Tampin.


station Bus

Station keretapi

Pekan Tampin


Tapak Pasar Malam Hari Sabtu

Sempadan Tampin - pulau Sebang.
Tampin

Tampin terkini

Oklah sekarang Pekan Tampin tengah membangun dengan pesatnya adanya kemudahan awam,tempat membeli belah , taman perumahan baru yang menghubungkan ke Pekan Klik Sini Tampin

Ramai pengunjung datangnya dari pelbagai daerah seperti Alor Gajah, Gemas, Kuala pilah, Seremban. Semuanya Ada. Seandainya Hari Raya terutamanya , Pekan Tampin sentiasa penuh dan padat. Sampaikan saya pun malas hendak keluar untuk membeli barang persiapan Hari Raya. Mereka tertumpu pada satu tempat Iaitu Tampin Square.

Jenuh nak bersesak-sesak ketika itu... Tapi nak buat macamana kan? Terpaksa redah sahaja tempat itu....


MAKANAN KEGEMARAN KU KETIKA KECIL

Assalammualaikum.
Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.

Pada ketika ini, saya terimbas kenangan lalu. Zaman kanak-kanak. Sukar untuk dilupakan saat itu.

Setiap kali saya dan adik-beradik balik ke kampung arwah nenek dan atok. Mereka berdua sudah tidak boleh duduk diam. Sampai sahaja rumah nenek n atok , apa lagi .. Saya dan adik-adik yang lain buat permintaan dengan atok hendak makan ayam kampung panggang.

" Atok... Kami hendak makan ayam kampung panggang, Boleh?"

Atok hanya senyum sahaja. Lalu pergi ke dapur menghampiri nenek. Atok membisikkan sesuatu di telinga nenek. Kami melihat sahaja gerak geri tersebut.

Selepas solat subuh , arwah atok pergi menangkap ayamnya yang tidur atas pokok... Masa itu, arwah atok membela ayam sendiri. Kami pun hairan lalu bangun apa yang bising-bising Kat dapur. Rupa-rupanya atok sedang berkejaran menangkap ayam untuk disembelih. Ini semua untuk permintaan cucunya. Atok sanggup buat apa sahaja untuk cucunya. Sembelih ayam , Atok sembelihkan. Buang bulu ayam, Atok, buat rencah memanggang , Atok, sehinggalah ayam kampung selesai panggang ...


Ayam kampung ( image dari Mr google )

" Atok , terima kasih."

Atok hanya senyum sahaja.

Image dari Mr Google.

Makanan kedua kegemaran adik-beradik saya iaitu keladi masak asam pedas. Keladi tanam sendiri dekat tepi sungai. Arwah nenek pergi mengambil beberapa pokok keladi untuk dimasak masa itu. Kami semua ikut sahaja dari belakang . selesai sahaja mengambil keladi... Arwah nenek sediakan semua bahan-bahan untuk memasak pula. Arwah nenek yang masakkan untuk kami semua. Aduhai masakkan tersebut sungguh enak dan lazat sangat... Air tangan arwah nenek... Sampai tak ingat orang lain apabila rasa masakan tersebut.

Image dari Mr google

Sampai sekarang saya sekeluarga teringat-teringat masakan tersebut... Sukar nak Cari rasa yang sama seperti masakkan arwah.

*** Saya rindu sesangat arwah berdua. Al Fatihah.



27 Mac 2016

MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVEAWAY


MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY


[by Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd]

Bersempena Musim Mencandat Sotong 2016 dan Tahun Melawat Kelantan 2016 , Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (Peneraju Pakej Kelantan Tours) ADA menganjurkan Give away melalui Blog www.nazlee.com . Tujuan adalah untuk memperkenalkan kepada umum berkenaan pakej-pakej pelancongan yang disediakan oleh Xceltravel seperti di laman web rasmi mereka   xcelltravel.com 

Salah satu daripada pakej-pakej yang ingin diperkenalkan adalah PAKEJ MENCANDAT SOTONG 2016 (KELANTAN) . Jika korang yang berminat 'candat' boleh lah turun mencandat sotong, jika tak dapat turun mencandat tahun ini, kita semua berpeluang menyarung t-shirt mencandat sotong khas daripada penaja (gambar di bawah). Peluang mudah menang dengan cara menyertai MENCANDAT SOTONG T-SHIRT GIVE AWAY ; bermula pada 26 Mac 2016 sehingga 30 April 2016



Terdapat 10 helai t-shirt tersebut untuk dimenangi (10 pemenang) dengan mengikut syarat-syarat  mudah seperti berikut :

1) FOLLOW PAGE FACEBOOK Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (https://www.facebook.com/xcelltravel/)
2) FOLLOW INSTAGRAM Xcelltravel & Tours Management Sdn Bhd (https://www.instagram.com/xcelltravelofficial/)
3) Buat 1 Entri blog
4) Penyertaan terbuka untuk Blogger Malaysia .
5) Tempoh GA bermula pada 26 Mac 2016 sehingga 30 April 2016

Ok, selamat bergiveaway !

25 Mac 2016

LIMA LANGKAH LATIH DIRI BERSANGKA BAIK

Assalammualaikum...
Salam sejahtera... Alhamdulilah ... Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...

Lima langkah latih diri bersangka baik:


Sebelum mengharap Allah menilai kita dengan baik, didiklah diri menilai orang lain dengan baik terlebih dahulu 😢

*** latih diri sangka baik
Dari bahagian dakwah jakim

EMAK SAYA

Tajuk : Mak

Satu hari nanti ALLaH akan ambil mak kita balik..
Waktu tu kita kena terima..
Dan kita sebagai anak jangan duduk diam je..
Memang sedih.. tapi kena buat sesuatu sebagai penghormatan terakhir utk mak..
Anak-anak perempuan pergi mandikan mayat mak..
Tengok muka mak.. tengok lama-lama..
Ni kali terakhir nak tengok..
Lepas ni cuma dapat tengok kat gambar je..
Sentuh lembut2 badan mak..
Belai lembut2 badan mak..
Cakap dalam hati...
"Ni la orang yg lahirkan aku..
Yg besarkan aku..
Mak didik aku sampai aku jadi orang..
Mak ajar aku jadi perempuan yg baik..
Walaupun kadang-kadang aku kecilkan hati mak,
tapi mak tak penah marah aku..
Mak tetap nasihatkan aku..
Lepas ni aku dah takde mak..
Nanti satu hari aku pulak akan jadi mak..
Aku ganti pikul tanggungjawab sama mcm mak...
Tapi waktu tu mak dah takde..
Aku tak dapat nak manja dgn mak lagi..
Aku takde tempat nak bercerita..
Sebelum ni apa je rahsia aku kongsi dgn mak..
Mak... Aku sayang mak..
Camne kalau lepas ni aku rindu mak?
Camne kalau aku perlukan mak??"
Ambil peluang terakhir ni..
Usap rambut mak... mcm mak usap rambut kita..
Cium pipi mak..mcm mak cium pipi kita..
Tengok mak puas-puas..
Ni last kita dpt tengok muka mak..
Lepas ni takde peluang lagi dah..
Hati-hati jgn sampai air mata kita kena muka mak..
Nanti mayat mak sakit..
Sama-sama pakaikan baju baru mak..
Tengok mak..
Mak cantik tak?
Anak-anak lelaki pulak..
Jangan waktu mak dah siap pakai kain kafan,
kita masih sibuk kat luar rumah lagi..
Masuk rumah..
Renung mayat mak..
Renung lama-lama..
Ni last kita dapat tengok mak..
Ni la kali terakhir..
Waktu ni kita dah tak dapat nak cium tangan mak lagi dah..
Kita cuma dpt cium pipi mak sekejap..
Ni la last kita dpt cium..
Mak wangi sangat..
Lepas ni kita takde peluang lagi nak cium mak..
Cakap dalam hati..
"Aku jahat mcm mana pun mak tak penah buang aku..
Aku degil mcm mana pun, mak tak penah tak bagi aku makan..
Pada mak, aku tetap anak dia..
Dulu mak tadah muntah aku..
Mak cebokkan tahi aku..
Mak dukung aku..
mak suap aku makan..
Mak marah aku sebab aku nakal..
Tapi mak tak penah benci aku..
Lepas ni aku tak dapat cium mak dah..
Aku tak dapat baring atas riba mak lagi dah..
Kalau dulu bila aku makan, mak tunggu temankan aku kat meja..
Mak tengok anak dia ni makan berselera..
Lepas ni aku tak dapat rasa lagi masakan mak..
Mak.. mana anak mak ni nak cari ganti?
Mak... mak dah ampunkan dosa2 aku ke, mak???"
Bila nak sembayangkan mayat mak,
kalau tak boleh jadi imam, jadi makmum je..
Cepat2 diri kat belakang imam..
Dulu mak selalu suruh kita solat..
Hari ni kita buat solat  jenazah utk mak..
Bila mayat mak nak keluar rumah, cepat-cepat kita pegang keranda mak..
Biar kita pikul.. kalau boleh semua adik beradik lelaki yg pikul..
Jangan bagi org lain.. Ni mak kita..
Dulu dia yg dukung kita..
Dia yg bawak kita dlm perut dia..
Takkan mayat dia kita tak nak pikul?
Waktu jalan bawak mayat mak ke kubur tu, ingat balik waktu mak pegang tangan kita..
Waktu kita baru pandai jalan..
Mak langsung tak bagi kita jatuh..
Sekarang kita nak hantar mak pegi jauh..
Sampai kat kubur, jangan bagi org lain sambut mayat mak..
Adik beradik lelaki semua terjun dlm liang..
Sambut mayat mak.. Biar kita yg bukak ikatan kafan tu..
Biar kita pusingkan mayat mak mengadap kiblat..
Biar kita yg letak bantal tanah kat belakang badan mak..
Dulu mak pastikan kita tidur ada bantal..
Ada selimut...
jgn sampai kena gigit nyamuk..
Ni kita last dapat tengok mak..
Lepas ni takde dah.. Waktu ni kalau kita ada dosa dgn mak, dah terlambat nak mintak ampun dah..
Biarlah kita yg uruskan mayat mak...
Bukan org lain..
Cakap dlm hati..
"Mak.. ni last aku dapat tengok mak..
Ni last aku dapat pegang mak..
Lepas ni aku tak dapat tengok mak lagi..
Aku tak dapat pegang mak lagi..
Aku tinggalkan mak kat sini..
Mak tunggu aku eh..
Sampai masa nanti aku akan jumpa mak kat sini..
Sementara ni mak duduk kat sini..
Aku pulangkan mak kat Tuhan..
Nanti aku doa utk mak.. aku hantar sedekah utk mak..
Mak jangan risau.. aku janji dgn mak.."
Dengar betul2 talkin utk mak kita tu..
Ni la pertama kali dan terakhir kali kita dpt dengar.. Balik je dari kubur mak,
cepat-cepat doa utk mak..
"Ya ALLaH.. aku redha Kau ambil mak aku..
Kau ampunkanlah dosa-dosa mak aku.. Dulu dia lahirkan aku.. Dia didik aku..
Dia sayang aku,
Ya ALLaH.. Kau sayangilah dia pula... Kau terimalah amal ibadat mak..
Kau luaskanlah kuburnya.. Kau naikkan darjatnya Ya ALLaH.. Kau haramkan api neraka buat mak aku, Ya ALLaH.. Jadikan mak aku hambaMu yg mulia.."
Pastu, ingat balik semua jasa mak..
Ingat balik apa nasihat mak..
Ingat semua pesan mak..
Mak suruh JAGA adik beradik..
Jangan gaduh2..
Kesian kat mak..
Dia tak senang kat sana bila anak-anak dia bermusuh..
Mak cuma boleh menangis je dari jauh..
Kita yg tinggal ni jangan lupa kat mak..
Hantar pahala utk mak kat sana..
Kesian kat mak..
Kalau kita yg mati, mak tak berhenti doakan kita.. sebab mak sayang anak-anak dia..
Takkan kita anak zalim sgt dgn mak?
Takkan kita ingat je tapi takde buat pape?
Tu mak kita.. Satu-satunya mak kita..
Bukan org lain..

Sesiapa nak share, silakan share..


Cerita ini copy and paste....





*** teringatkan mak ketika ini walaupun mak masih sihat walafiat .....( peringatan untuk diri saya juga.... )

DOA MOHON DIBERI NIKMAT ZIKIR , SYUKUR DAN IBADAT

Assalammualaikum..
Alhamdulilah... Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...

DOA MOHON DIBERI NIKMAT ZIKIR , SYUKUR DAN IBADAT

Ya Allah , bantulah aku dalam mengingatiMu dan bersyukur kepadaMu serta melakukan ibadat yang terbaik kepadaMu.


Amiinnn Ya Rabbal Alamin....

Semoga ia memberikan manfaat buat anda.

Sekian.
Terima kasih.


1ST GIVEAWAY BY SEMANIS ANGGUR

Assalamualaikum….

Atas permintaan rakan fa ni cik puan Semanis Anggur. Dengan lafas Bis'milahhirahmannirahim, fa melancarkan GA dari Semanis Anggur bermula hari ini. GA ni bertujuan mencari like dan follower yang ke 250..Harap korang sudi undi. Jommmm join GA !! #250


Hadiah :
Topup RM10 X 2 pemenang
Bloglist(May) Greenfarra X 5 blog
Bloglist(May) Semanis Anggur X 5 blog
BLOG REVIEW di Greenfarra X 2blog
BLOG REVIEW di Semanis Anggur X 2blog
*2 hadiah misteri kepada 2 pemenang misteri #250

Date : 24 Mac – 15 April 2016

KLIK BANNER UNTUK JOIN....


*** GOOD LUCK PADA SIAPA YANG JOIN GIVEAWAY....

24 Mac 2016

DOA NABI IBRAHIM AGAR KELUARGA TAAT BERSOLAT

Assalammualaikum ...
Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.

DOA NABI IBRAHIM AGAR KELUARGA TAAT BERSOLAT.

Wahai Tuhan Ku , jadikan aku orang yang tetap mendirikan solat dan begitu juga zuriat keturunanku. Wahai Tuhan kami, perkenankan DOA permohonanku.

Amiinnn Ya Rabbal Alamin....


semoga ia memberikan manfaat buat anda sekeluarga ...

Sekian.
Terima kasih.



23 Mac 2016

BEG SEKOLAH BARU ABANG DARWISH

 Assalammualaikum...
Salam sejahtera.. Alhamdulilah... Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu....

Selepas pulangnya abang Darwish dari sekolah ... Abang Darwish buat permintaan...

" Ummi, Darwish nak beg sekolah, boleh?"

Umminya menjawab, " Boleh, nanti Ummi tolong tanyakan pada abi ye.. "

" Terima kasih , Ummi... "

Ini dia beg sekolah baru Abang Darwish

Beg sekolah tersebut di Giant Hypermarket , Tampin...

" Ummi , beg sekolah Darwish.."

" ok..."

Abang Darwish risau Ummi dan Abinya lupa belikan beg sekolah...

Punyalah suka Abang Darwish

**** Walaupun sudah 3 bulan sesi persekolah... Baru ini minta beg sekolah...










DOA SAIDATINA FATIMAH RA

Assalammualaikum
Salam sejahtera..
Alhamdulilah ... Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu..

Wahai Tuhan yang Tetap Hidup, Yang Kekal memerintah selama-lamanya , dengan RahmatMu aku memohon pertolongan. Perelokkan bagiku segala urusanku dan janganlah Engkau biarkan nasibku ditentukan oleh diriku sendiri walaupun kadar sekelip mata.

Amiinnn Ya Rabbal Alamin...

22 Mac 2016

Abam Kie's First Giveaway





Sila klik banner di atas jika mahu join

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera. Bersyukur kepada Allah kerana Abam Kie berjaya menganjurkan giveaway buat julung kalinya. Jutaan terima kasih kepada barisan rakan blogger yang sudi menaja giveaway ini.

Berikut adalah senarai hadiah yang bakal menanti para pemenang bertuah:

1. Top up RM10 X 1 pemenang oleh PeRdU cINta
2. Hijab pin dan Viscose Printed Wide Shawl X 1 pemenang oleh Aksara Biru
3. Top up RM10 X 1 pemenang oleh Najwa Zahid
4. Top up RM10 X 1 pemenang oleh Ayuni Rafilah
5. RM10 tunai X 2 pemenang oleh Julia Jamaludin
6. RM10 tunai X 2 pemenang oleh Mommy Irra
7. Top up RM5 X 2 pemenang oleh Ina Zalina
8. Top up RM20 X 1 pemenang oleh Miss Fifi
9. Top up RM5 X 2 pemenang oleh Cik Nor
10. Buku resepi X 2 pemenang oleh Abam Kie

Kawan2 nak join? Ikut je langkah2 di bawah ini satu-persatu:

1. Follow blog Abam Kie dan penaja2 berikut. Ini wajib dipatuhi, OK?


2. Add Google+ berikut jika anda ada profil Google+. Kira macam sunat la...

https://plus.google.com/117034001954441190127
https://plus.google.com/114654336399855954680
https://plus.google.com/115462385884702570492
https://www.google.com/+AyuniRafilah
https://plus.google.com/103791964943177272009
http://google.com/+irrayyandotcom
https://plus.google.com/u/0/103153723284562892818
https://plus.google.com/105160168417987334249
https://www.google.com/+AbeKie

3. Letakkan link www.irrayyan.com di dalam bloglist anda sehingga tamat giveway ini.

4. Buat entri bertajuk "Abam Kie's First Giveaway"

5. Letak banner di atas di dalam entri GA anda dan backlinkkan ke blog ini. Atau kalau nak lebih mudah cuma copy and paste html code di bawah ini.

6. Publish your entry and leave your GA link in the comment form below.

7. Done!

P.S. Syarat2 tu nampak macam banyak tapi sila buat sikit2. Lama2 siap la tu. Terima kasih diatas kesabaran anda.......

DOA MEMOHON HUJAN



DOA MEMOHON HUJAN

Ya Allah, turunkanlah hujan untuk kami yang membawa pertolongan , yang baik , menyuburkan tanaman , bermanfaat, tidak menimbulkan mudarat , yang segera dan tidak terlambat.

"
Panasnya tak tertahan rasa...
Ujian Allah ini tidak mengenal siapa kita...
Marilah banyakkan berdoa, mana tahu dalam beratus ribu yang mengaminkan doa ini, ada seorang yang ikhlas dan diterima oleh Allah Taala. Dan semoga yang ikhlas itu kita..."

banyakkan_berdoa
DARI: bahagian dakwah jakim

DOA BIDAYAH

Assalammualaikum..
Salam sejahtera...
Alhamdulilah...
Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.....



Segala puji bagi Allah, Tuhan semesta dalam, pujian yang memenuhi nikmat-nikmatNya dan selayak dengan kurniaan tambahanNya. Wahai Tuhan kami, bagiMu segala pujian Sebagaimana selayaknya bagi keagungan zatMu dan kebesaran kekuasaanMu.

Semoga ia memberikan manfaat buat anda ...


Sekian...
Terima kasih...



21 Mac 2016

BLOGWALKING BY CORETANKU


Assalammualaikum...
Salam sejahtera..
Alhamdulilah...
Semoga anda semua sentiasa sihat-sihat selalu...

Jom blogwalking segment bagi anda yang free ketika ini...


 KLIK BANNER UNTUK JOIN
Klik BANNER

Good luck pada yang join segmen Cik Puan

Sekian.
Terima kasih... Invite saya untuk join...



TANDA TANDA ORANG YANG TAQWA

Assalammualaikum...
Salam sejahtera ...
Alhamdulilah.... Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...

TANDA TANDA ORANG BERTAQWA

TAQWA:
Bermaksud TAKUT, menjaga diri, memelihara , tanggungjawab yang memenuhi kewajiban. 

sabda Rasullah saw:

" Bertaqwa lah ke pada Allah swt di mana sahaja kamu berada dan gantikanlah keburukan itu dengan kebaikan , tentu kebaikan itu akan menghapuskannya, dan pergaulilah sesama manusia dengan akhlak yang baik. " ( HR:TARMIZI )


Antara tanda-tanda orang yang bertaqwa itu adalah :

1. Beriman kepada Allah swt.

2. Beriman kepada para malaikat.

3. Beriman kepada kitab-kitab Allah swt.

4. Beriman kepada para Rasul.

5. Beriman kepada Hari Akhirat.

6. Beriman kepada takdir.

7. Mendirikan solat.

8. Menunaikan Zakat.

9. Memberikan Harta yang dicintainya kepada kaum kerabatnya. 

10. Sabar dalam menghadapi kesempitan hidup.

11. Menepati janji.

12. Benar dalam keimanannya kepada Allah swt.

13. Mengagungkan syiar agama Allah swt.

14. Menginfakkan harta dalam keadaan senang dan dalam keadaan susah.

15. Menahan amarah.

16. Memaafkan kesalahan orang lain.

17. Beriman kepada perkara yang chain , Sebagaimana dijelaskan oleh Allah dan Rasul-Nya.

Jika semua sifat-sifat ini telah Ada di dalam hati anda maka peliharalah ianya, nescaya anda akan mendapat keuntungan di dunia dan di akhirat. 

Semoga ia memberikan manfaat buat anda ...

Dan peringatan buat diri saya juga..

Sekian .
Terima kasih....






20 Mac 2016

Giveaway Cash RM600 MAC2016 by Emas Putih

*sila tekan banner diatas untuk join*

Hadiah :
Top Referral RM100x1
Random Cash RM50x10

Start : 20 Mac 2016 - 3 April 2016

19 Mac 2016

BOSAN JADI GURU TERUS BERHENTI

Assalammualaikum ...
Salam sejahtera...

Alhamdulilah ...
Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...

Hari ini terbaca satu artikel , di mana seorang lelaki muda berhenti kerja
dari menjadi guru ke pada businessman yang berjaya...

Buat betul bekas guru tersebut boleh jadi businessman ?

Jika anda ingin mengetahui nya ... Sila klik imagenya...




18 Mac 2016

BG-2 ERNA: Bloglist-walking April-Mei 2016

Assalammualaikum...

Alhamdulilah...

Jom join ...


 KLIK BANNER UNTUK JOIN
Look banner untuk join


Good luck pada si apa yang join ...



5 Soalan Dari Ucing Versi 2


http://ucingkadayan.blogspot.com/2016/03/5-soalan-dari-ucing-versi-2.html

Hi Blogger.Segmen Soalan Dari Ucing Versi 2 kembali.Jawab Lima Soalan dari Ucing ,Ada Berani .? Follow Blog Ucing atau Google +.Copy Code yang Tersedia di Bawah .Buat tajuk "5 Soalan Dari Ucing Versi 2" dan Publish . Tinggalkan Post Anda di Ruangan Komen  Di Sini.Tag Rakan Anda untuk Sama-sama menjawab 5 Soalan Dari Ucing Pastikan Dia Tahu..Segmen Tamat 25-3-2016.(^x^) miau..miau...

1) Ayam Berkokok ..Hari mau...? 

 Jawapan Anda...... Siang.

2) Kucing Jadi Harimau,Harimau jadi Kerbau,Kerbau Jadi Lembu,Manusia Jadi...?

Jawapan Anda...... Naik pelik

3) Kucing Jadi Ayam,Harimau jadi Ayam,Kerbau jadi Ayam,Ayam jadi...?

Jawapan Anda...... Jadi hairan ... Atas pun tengah pk nak jadi apa... :-)

4) Seekor kancil mencari Makanan di Hutan lalu ternampak Makanan dan satu ekor Harimau.kancil makan makanan tersebut tanpa takut mengapa .?

 Jawapan Anda...... Kancil banyak akalnya

5) Sepasukan Orang Gila main Bola di Pesawat.Oleh kerana terlalu Bising co-pilot pun Marah."Hey..! kalau Nak Main Bola keluar.!".Lalu Orang Gila itu pun keluar .(Maklum lah Orang gila).Soalan nya Siapa kah yang terselamat dalam Pasukan tersebut.?

Jawapan Anda...... Orang gila... Sebab dia x tau apa-apa yang berlaku... :-)


*Segmen Ini adalah Segmen Blogwalking Ceria Bahagia Betul atau Salah Tidak Menjadi Masalah yang Penting Anda Berani menjawab...Ada Berani..?


TAG : UMIE YANA

Gud luck....

17 Mac 2016

PENGHULU ISTIGHFAR

Assalammualaikum..
Salam sejahtera...
Alhamdulilah.... Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...



Bermaksud:
" Ya Allah , Engkaulah Tuhanku , tiada Tuhan yang sebenarnya melainkan Engkau , Engkau telah menciptakan aku, dan aku hamba Mu dan aku di atas tanggungan Engkau dan perjanjian Engkau ,  aku tidak berkuasa , aku berlindung kepada Engkau daripada kejahatan yang aku kerjakan , aku mengakui atas kurniaMu terhadapku , am mengaku berdosa, mana ampunilah aku , sesungguhnya tidak Ada yang mengampuni dosa-dosa kecuali Engkau."

Semoga ia memberikan manfaat buat anda....


Sekian.
Terima kasih.

16 Mac 2016

PENCARIAN BLOGLIST FIAZ DIARY

Assalammualaikum....
Alhamdulilah ... Semoga anda sihat-sihat selalu...

 PENCARIAN BLOGLIST FIAZ DIARY
klik banner untuk join
Salam ukhwah dari saya , fiza...
Good luck pada yang join dalam pencarian blog list Fiaz diary...



Tag:





*** saya tag awak bertiga .... Jangan kecam saya ye... Hihihk...





TABUNGAN UNTUK MASA DEPAN BUNYAMIN DAN ALYA

Assalammualaikum ...
Salam sejahtera...
Alhamdulilah... Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...

Pertama sekali, saya begitu teruja dan terkejut apabila sekian lama tidak log in dalam NUFFNANG... buat masa ini hanya melalui

CPC (COST-PER-CLICK) CAMPAIGNS 


Saya berblogging ini hanya suka-suka sahaja... Ingin mencari kengkawan di alam Maya...

Kalau Lah NUFFNANG boleh membantu saya sekeluarga .... Alhamdulilah saya kepada Allah swt kerana ALLAH tidak pernah salah bagi REZEKI-nya untuk hambanya....

Saya bersama NUFFNANG pada 19 May 2015 tahun lepas...

Tabungan untuk Bunyamin Dan Alya

Selain itu juga, saya turut ' cemburu ' apabila ramai blogger mendapat pendapatan melalui NUFFNANG... Ada juga sudah beratus-ratus malahan beribu riban ringgit .... ( aduhai para blogger ... Jangan kecam saya iye...hihihihi ).... saya teringin juga sebenarnya.... Jangan marah ye...


Sekian ....
Terima kasih...

*** Tabungan NUFFNANG untuk Bunyamin dan Alya...




ALYA ADRIANA Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign