ADRIANA FAIZUL : Januari 2016

FAIZABUNYAMIN TABUNG

31 Januari 2016

DOA TAWAKKAL DAN TAUBAT

Assalammualaikum...

Alhamdulilah...

Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...


MARI KITA BACA DOA TAWAKKAL DAN TAUBAT INI:


semoga ia memberikan manfaat buat anda semua.

Sekian.
Terima kasih...



29 Januari 2016

KISAH CINTANYA TANPA SYARAT

Assalammualaikum...

Alhamdulilah...

" CINTANYA TANPA SYARAT !!!!"

VIRAL KAN CERITA TERSEBUT:



Berdiri bulu roma bila membaca nya..
"Ketika Allah
menciptakan wanita, malaikat datang dan bertanya,
"Mengapa begitu lama engkau menciptakan wanita, Ya Alllah ???"      
Allah menjawab:
"Sudahkah engkau melihat dgn teliti setiap apa yang telah aku ciptakan untuk wanita?"
Lihatlah dua tangannya mampu menjaga banyak anak pada saat bersamaan, punya pelukan yang dapat menyembuhkan sakit hati dan kerisauan, dan semua itu hanya dengan dua tangan".      
Malaikat menjawab dengan takjub,
"Hanya dengan dua tangan? tidak mungkin!"
Allah menjawab,"Tidakkah kau tahu, dia juga mampu menyembuhkan dirinya sendiri dan boleh bekerja 18 jam sehari".
Malaikat mendekati dan mengamati wanita tersebut dan bertanya,
"Ya Allah, kenapa wanita terlihat begitu lelah dan rapuh seolah-olah terlalu banyak beban baginya?" 
Allah menjawab,"Itu tidak seperti apa yang kau bayangkan, itu adalah air mata."      
"Untuk apa???", tanya malaikat. 
Allah melanjutkan,
"Air mata adalah salah satu cara dia menunjukkan kegembiraan, kerisauan, cinta, kesepian, penderitaan, dan kebanggaan, serta wanita ini mempunyai kekuatan mempesona lelaki,ini hanya beberapa kemampuan yang dimiliki oleh wanita.
Wanita dapat mengatasi beban lebih baik daripada lelaki, dia mampu menyimpan kebahagiaan dan pendapatnya sendiri,
Dia mampu tersenyum ketika hatinya menjerit kesedihan,mampu menyanyi ketika menangis,
menangis saat terharu, bahkan tertawa ketika ketakutan.
Dia berkorban demi orang yang dicintainya,
Dia mampu berdiri melawan ketidakadilan,
Dia menangis saat melihat anaknya adalah pemenang,
Dia gembira dan bersorak saat kawannya tertawa bahagia,
Dia begitu bahagia mendengar suara kelahiran.
Dia begitu bersedih mendengar berita kesakitan dan kematian,
Tapi dia mampu mengatasinya.
Dia tahu bahwa sebuah ciuman dan pelukan dapat menyembuhkan luka.    
Allah S.W.T berfirman:         
"Ketika Aku menciptakan seorang wanita, ia diharuskan untuk menjadi seorang yang istimewa.
Aku membuat bahunya cukup kuat untuk menopang dunia,
namun, harus cukup lembut untuk memberikan kenyamanan."     
    "Aku memberikannya kekuatan dari dalam untuk mampu melahirkan anak dan menerima penolakan yang seringkali datang dari anak-anaknya. "    
     "Aku memberinya kekerasan untuk membuatnya tetap tegar ketika orang-orang lain menyerah,
dan mengasuh keluarganya dengan penderitaan dan kelelahan tanpa mengeluh." 
"Aku memberinya kepekaan untuk mencintai anak-anaknya dalam setiap keadaan, bahkan ketika anaknya bersikap sangat menyakiti hatinya."
"Aku memberinya kekuatan untuk menyokong suaminya dalam kegagalannya dan melengkapi dengan tulang rusuk suaminya  untuk melindungi hatinya."  
"Aku memberinya kebijaksanaan untuk mengetahui bahwa seorang suami yang baik takkan pernah menyakiti isterinya,
tetapi kadang menguji kekuatannya dan ketetapan hatinya untuk berada disisi suaminya tanpa ragu."   
"Dan akhirnya, Aku memberinya air mata untuk dititiskan.
Ini adalah khusus miliknya untuk digunakan bilapun ia perlukan." 
"Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk tubuh yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya.
Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah pintu hatinya, tempat dimana cinta itu ada."    
     "CINTANYA TANPA SYARAT".
Allahuakbar... specially dedicated kepada semua  wanita disana dan disini. Istimewanya seorang Ummi dan beruntungnya dijadikan sebagai seorg wanita.

28 Januari 2016

DOA DI DALAM SUJUD TERAKHIR

Assalammualaikum...

Alhamdulilah...




" Ya Allah , Tambahkanlah bagiku REZEKI yang banyak lagi HALAL, IMAN yang BENAR, ILMU yang BERMANFAAT, KESIHATAN yang ELOK, KECERDIKAN yang TINGGI, HATI yang BERSIH dan KEJAYAAN yang Besar...

Amiiin YA RABBAL AL LAMIN....


SEKIAN.
TERIMA KASIH.




50 TIP UNTUK MEMBINA KELUARGA YANG BAHAGIA

50 TIPS UNTUK MEMBINA KELUARGA YANG BAHAGIA- DR FADZILAH KAMSAH... like emoticon


FOTO EHSAN DARI RAKAN FB


1. Pasang niat dan berdoa untuk menjadi suami terbaik.
Tanpa berniat dan berdoa anda tidak mungkin jadi suami yang cemerlang. Ramai suami terlupa.

2.Bersyukur kerana mempunyai pasangan hidup.
Yakinlah bahawa isteri anda adalah pasangan terbaik yang Tuhan tentukan untuk anda. Ketentuan Tuhan adalah yang terbaik.

3. Suami mithali menjadi kebanggaan isteri.
Pastikan anda membentuk sifat positif dan istimewa. Cuba tanya diri apakah sifat atau amalan yang boleh dibanggakan oleh isteri anda.

4. Setiap hari pulang dengan senyuman dan bersemangat.
Apabila suami tersenyum, isteri dan anak-anak akan bahagia dan rahmat Tuhan akan turun. Senyumlah apabila sampai ke rumah.

5. Pastikan anda ada masa untuk berbual dengan isteri setiap hari.
Semua isteri bahagia apabila dapat berbual dengan suami. Berapa minit yang anda luangkan unutk berbual dengan isteri setiap hari?

6. Telefon isteri ataupun hantar sms sekadar untuk menyataksn yang anda sayang ataupun rindu pada isteri.
Isteri anda akan berasa seronok dan bahagia apabila mendapat panggilan ataupun mesej tersebut.

7. Hiburksn hati isteri anda dengan bercerita, buat lawak atau gurauan yang mesra.
Setiap gurauan mengubat hati isteri dan mengeratkan hubungan suami isteri.

8. Pastikan anda bergurau senda dengan isteri.
di dalam kenderaan semasa dalam perjalanan ke tempat kerja ataupun ke mana sahaja. Ramai suami membazir masa dengan membisu semasa di dalam kenderaan.

9.Amalkan makan bersama setiap hari.
Berbual mesra dan nasihat menasihati semasa makan. Amalan ini akan menarik hidayat Tuhan dan mengeratkan hubungan. Elakan berbual perkara yang melalaikan semasa makan.

10. Ajak isteri mandi bersama sekali sekala.
Bergurau senda semasa mandi bersama adalah sunah yang dapat mengeratkan hubungan suami isteri.

11. Amalkan mesyuarat keluarga sekerap mungkin.
Amalan bermesyuarat menarik hidayat Tuhan,mengeratkan hubungan dan menyelesaikan banyak masalah.

12. Bantu isteri melakukan kerja rumah.
Ini adalah sunah yang dapat meringankan beban isteri, mengeratkan kasih sayang dan membahagiakan pasangan anda.

13. Pastikan penampilan anda anggun, kemas, bersih, wangi, sihat dan ceria.
Ramai suami inginkan isteri yang mengancam, tetapi mengabaikan penampilan diri sendiri.

14. Didik isteri dengan memberi nasihat dan peringatan secara hikmah.
Jadikan tindakan dan amalan anda sebagai contoh teladan yang cemerlang. Elakan cakap tak serupa bikin.

15. Berikan nafkah kepada isteri mengikut keperluan keluarga dan kemampuan suami.
Ramai suami mengabaikan nafkah kerana isteri bekerja. Ramai suami yang kedekut dan berkira. Ini menyebabkan isteri derita dan rumah tangga terancam.

16. Jadikan penawar hati kepada isteri.
Ambil berat keperluan dan kemahuan dan peka kepada emosi dan situasi isteri. Isteri yang bahagia membentuk keluarga sejahtera.

17. Sentiasa taat kepada semua perintah tuhan.
dan memastikan keluarga juga patuh kepada Tuhan.

18. Suami mithali sentiasa menyimpan rahsia isteri.
Ramai suami secara sengaja ataupun tidak sengaja menceritakan keburukan isteri kepada orang lain. Ini wajib dihentikan.

19. Muliakan keluarga isteri seperti keluarga sendiri.
Ada suami yang membeza-bezakan antara keluarganya dan keluarga isteri. Ada suami yang memusuhi keluarga isteri.

20. Bentuk sifat cemburu yang positif.
Cemburu tanda beriman, sayang dan endah.Suami yang tidak cemburu adalah dayus. Isteri amat suka apabila suaminya ada sifat cemburu. Dia rasa dihargai.

21. Jadilah suami yang pemaaf.
Syurga isteri di bawah tapak kaki suami. Maafkanlah isteri setiap malam sebelum tidur supaya rumah tangga bahagia dan isteri mudah masuk syurga.

22. Tegur kesilapan isteri dengan hikmah dan kasih sayang.
Isteri merajuk bukan sebab ditegur, tetapi cara ditegur yang kasar. Apabila suami kasar, isteri jadi takut, bingung, hiba dan memberontak.

23. Gunakan nabi Muhammad sebagai model.
Hidupkan amalan sunah dalam rumahtangga. Sebut nama rasul apabila mendidik dan menasihati keluarga bagi mendapat hikmah.

24. Mendahulukan keperluan isteri daripada orang lain.
Ini adalah tertib memberi khidmat. Ramai suami yang melebihkan orang lain daripada isterinya. Elakan kesilapan ini.

25. Suruh isteri dirikan sembahyang dan ibadah lain.
Apabila berjauhan, telefon ataupun SMS bagi mengingatkan sembahyang. Wasiatkan isteri untuk sembahyang fardu dan sunat. Buat pesanan ini sehingga suami meninggal dunia.

26. Cintai isteri sepenuh hati.
Cintai tanpa syarat, bertambah mengikut usia,penuh kemaafan, memberi tenaga,tidak pernah sensara serta berteraskan iman dan takwa.

27. Sentiasa berubah secara positif.
Sebelum cuba ubah isteri dan keluarga, ubah diri dulu. Apabila suami berubah, keluarga akan turut berubah. Apabila suami cemerlang, isteri akan gemilang.

28. Pamer keprihatian yang tinggi terhadap keluarga.
Ramai suami tidak ambil kisah dengan keluarga mereka.Cuba tanya apa lagi khidmat tambahan yang patut berikan kepada keluarga.

29. Pamer kematangan yang tinggi.
Orang yang matang tenang, sabar, waras,bijaksana, dapat membuat keputusan dan cekap menyelesaikan masalah.

30. Memuliakan semua perempuan bukan sekadar isteri.
Ramai lelaki cuba hormat wanita tertentu sahaja.Ramai isteri yang kecewa terhadap suami yang menghina atau tidak hormat sebarang wanita termasuk pembantu rumah.

31. Bentuk beberapa sifat wanita yang terpilih dalam diri suami.
Nabi Muhammad amat pemalu, pemaaf, peka,endah dan mudah menangis. Sifat wanita yang ada pada lelaki menaikkan martabat lelaki dan lebih disayangi wanita.

32. Mahir dalam menguruskan keluarga.
Peka dengan masalah dan karenah ahli keluarga, cekap mencari punca masalah, mencari alternatif penyelesaian dan memilih penyelesaian yang optimum.

33. Membaiki diri secara berterusan.
Tingkatkan iman dan takwa, cuci hati dengan sembahyang taubat, istighfar,memaafkan dan minta maaf, berkawan dengan orang yang baik, pendapatan yang berkat dan baiki amalan dan tindakan.

34. Jadi contoh atau model terbaik untuk keluarga.
Doa dan usaha supaya setiap perbuatan anda dapat dicontohi dan dibanggakan ahli keluarga. Apakah sifat dan amal anda yang dapat dicontohi oleh ahli keluarga?

35. Jadikan diri anda pendorong dan motivator berkesan untuk keluarga.
Sentiasa beri galakan dan belaian. Elak marah, kritik ataupun hina keluarga. Fikir positif dan bersangka baik terhadap keluarga.

36. Tingkatkan ilmu berkenaan agama.
Lazimnya, suami yang mendidik keluarga berkenaan agama. Belajarlah ilmu agama dengan niat mendidik diri dan keluarga.

37. Sentiasa menegakkan kebenaran.
Tegas menyatakan apa yang buruk dan apa yang baik. Elak mengenepikan kebenaran semata-mata bagi menjaga hati ahli keluarga. Tegakkan kebenaran dengan hikmah.

38. Bertindak tegas dan lemah lembut mengikut situasi.
Tegas dalam menyeru ke arah kebaikan. Lemah lembut dalam menegur dan memberi nasihat. Tegas sangat orang memberontak, lembut sangat orang pijak.

39. Latih diri memuji dan menghargai isteri.
Ramai suami yang pandai kritik tetapi tidak tahu memuji. Belaian merawat emosi dan fizikal isteri dan membuat dia terasa disayangi. Cari peluang untuk sentiasa memuji.

40. Cari peluang untuk bertindak romantis terhadap isteri.
Ini termasuk senyum,lemah lembut, sebut sayang tiga kali sehari, buat sebelum disuruh, sentuhan sayang, pujian dan memberi hadiah.

41. Fahami yang isteri ingin selalu di sisi suami.
Suami pula berjauhan dengan isteri sekali sekala. Apabila berjauhan, telefon, SMS ataupun e-mel unutk bertanya khabar, berikan maklumat dan mengubat rindu.

42. Bentuk kerjasama yang mantap dengan isteri.
Pamer kesatuan hati dan pendapat kepada anak-anak dan orang lain. Wujudkan kerjasama melaui mesyuarat, berbual, tolak ansur, bermaaf-maafan dan banyak berdoa.

43. Nilai diri daripada kaca mata isteri.
Buang sifat dan amalan yan isteri benci. Berusaha keras melakukan perkara yang isteri suka. Apabila isteri bahagia, suami akan bertambah bahagia.

44. Apabila suami melayan isteri seperti mana dia melayan kawan, pasti isteri bahagia.
Bayangkan cara anda melayan isteri sebelum kahwin. Ulangi layanan itu sekarang. Pasti hebat kesannya.

45. Suami wajar belajar jadi mengikut setia.
Patuhi cadangan, pandangan dan pendapat isteri yang betul. Jangan bangkang perkara yang baik. Kawal macho dengan saksama.

46. Buat undang-undang dalam rumahtangga
Apabila suami marah, isteri mesti senyap. Apabila isteri marah,suami mesti senyap. Ini mengelakkan daripada bergaduh. Orang tidak boleh bergaduh sendirian.

47. Latih gerak batin anda supaya serasi dengan gerak batin isteri.
Serasikan gerak batin dengan berdoa, patuh perintah Tuhan, maafkan isteri, bersangka baik dan lakukan perkara baik untuk isteri mengikut sebarang lintasan dalam hati.

48. Pimpin isteri dengan nasihat dan kasih sayang.
Pesan selalu dan nasihat sekali-sekala. Waktu terbaik nasihat adalah semasa rehat, minum petang, waktu bersiar-siar dan semasa hendak tidur.

49. Seimbangkan hidup dengan sempurna.
Rajin di tempat kerja, rajin juga di rumah. Peramah dengan kawan, peramah juga dengan isteri. Disiplin di pejabat, disiplin juga di rumah. Sabar dengan orang, sabar juga dengan isteri. Di luar dan di dalam rumah serupa.

50. Urus stress dengan sempurna supaya keluarga tidak terjejas.
lakukan riadah,berdiet, hentikan merokok,bercampur dengan orang positif, bermain dengan bayi, tengok ikan di akuarium, menyanyi, sembahyang taubat dan maafkan semua orang.

#semogabermanfaat

Sekian.
Terima kasih...






KHASIAT BUAH DURIAN


Assalammualaikum...

Salam sejahtera...

Alhamdulilah...

Di antara kita semua sudah tentu suka makan RAJA BUAH ini ... Buah DURIAN...

Siapa-siapa yang suka makan buah DURIAN ini lah petandanya...

Cuba anda lihat khasiat atau manfaatnya buat kita...


Di antara khasiat isi DURIAN
( FOTONYA EHSAN LAMAN IMPIANA )


Selepas ini anda tidak usah lagi risau tentang kebaikan buah DURIAN ye... Makan sahaja...


Sekian.
Terima kasih...
Kongsi apa yang baik-baik sahaja...



DOA UNTUK ANAK AGAR TERHINDAR DARI PERBUATAN ZINA


Assalammualaikum ...

Alhamdulilah...

Jom kita bacakan DOA ini untuk anak-anak kita...




Cara: 
Ayah meletakkan tapak tangannya di dada anak lelakinya  , manakala ibu meletakkan tapak tangannya di dada anak perempuannya
Kemudian baca lah DOA ini dengan hati tulus



Cara:
Ayah meletakkan tapak tangan di dada anak lelakinya, mana IBU meletakkan tangannya didada anak perempuannya. 
Baca lah doa ini dengan hati tulus.

Sumber:
Jurnul Sakeenah


Sekian.
Terima kasih.





SENTIASA ALLAH MEMBUKA PINTU REZEKI YANG LUAS UNTUK KITA SEMUA


Assalammualaikum...

Alhamdulilah...



Semoga hari ini Allah membuka PINTU REZEKI YANG LUAS untuk kita semua....

Amiiiinnn....

Ya Rabbal AlLamin...

Sekian.
Terima kasih...

DIAM ITU LEBIH BAIK

Assalammualaikum ...

Salam sejahtera...

Alhamdulilah...
Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...




DIAM itu lebih BAIK daripada BERKATA-KATA... kita risau akan melukakan atau menyakiti orang lain ... Walaupun dia teman rapat kita...

Hanya kita mampu MEMAAFKAN dari dalam hati sahaja... 
Hanya ALLAH swt MAHA MENGETAHUI hati hambanya....

Semoga ia memberikan manfaat buat anda ...

Sekian.
Terima kasih...

27 Januari 2016

PERBEZAAN UPAYA ANAK-ANAK TANDA KEBESARAN ALLAH SWT

Assalammualaikum...

Alhamdulilah...


PERBEZAAN Upaya Anak-Anak Tanda Kebesaran ALLAH 👧 👦

Anak-anak buah hati kita. Jangan bandingkan di antara mereka. Yang pandai jangan terlalu dipuji, yang lemah janganlah kita keji.





Anak cantik, anak cerdik; itu ujian. Cuma pinjaman. ALLAH nak tengok kita demand ke tidak.

Anak biasa-biasa, tak berapa pandai; itu hadiah ALLAH. Di mata manusia mereka biasa saja, tapi siapa tahu kekurangan mereka asbab kita masuk syurga. Tak perlu kecewa anak kita tidak ternama. Mana tahu kalau kaya mereka lupakan kita.

🔅Anak yang biasa-biasa ini mungkin menjadikan kita tidak leka dengan dunia dan isinya. Jangan lukai hati anak-anak kita. Terimalah pemberian ALLAH dengan redha. Sayangi mereka sama rata. Doakan mereka tak kira di mana. Maaf dan ampunkan mereka penuh tulus tanpa berbeza kasih.

🔅Anak-anak kita bersih, jiwa mereka jernih. Yang salah kita, cepat lupa dengan tipuan dunia. Tataplah mereka penuh amanah.

🔅Anak-anak ini dipinjamkan buat kita untuk menjadi ummat Muhammad yang hebat. Bukan membesar untuk dinobat. Jangan bezakan anak-anak kita, kerana di luar sana ramai lagi yang tak merasa jadi ibu bapa.. belajarlah malu pada ALLAH, DIA yang sebegitu hebat tak pernah bezakan hamba-hambaNya tapi kenapa kita seorang hamba sangat suka beza-membeza.

🔅Anak-anak kita juga punya hati dan jiwa. Mana tahu anak-anak yang kita tak beri penuh perhatian akan menjaga kita ketika tua, akan mendoakan kita hingga ke syurga.

Learning process won't stop till death..

Sharing by sahabat

Cerita asal:
( Bahagian Dakwah, JAKIM )

#TarbiyatulAulad
#ParentingTips

PEMBAYARAN PERTAMA BRIM 2016

Assalammualaikum...

Salam sejahtera...

Alhamdulilah...
Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...

Esok... Sini anda boleh check bank untuk melihat kemasukan Wang BRIM...





BERSAMA-SAMA MENGERAHKAN TULANG EMPAT KERAT

Assalammualaikum...

Salam sejahtera...
Alhamdulilah...
Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...

Saya ingin viralkan satu cerita seorang kawan yang giat menjual barangannya...

Cerita begini:


" Dulu, minat sangat berniaga sejak diploma lagi.
Bagitau jela nak bisnes apa,
akulah heroin tukang jual.
Pernah nota aku sendiri tulis every sem tu juga aku fotostat jual kat junior.
Pendapatan tambahan dapat sampai RM1000 lebih, even masa tu dapat je biasiswa JPA.





Masa mula-mula masuk degree,
aku bukan penting sangat bab nak dapat dekan.
Meby sebab dah achieve ANC time diploma, so rasa cukup jelah.
Tukar pada benda yang lebih penting.
Iaitu macamana nak survive di Shah Alam, bandar besar.
Tanpa biasiswa, tanpa pinjaman PTPTN.

So, aku bawak satu set mixer, dan sebakul barang-barang bakery.
Dengan motif supaya ini jadi aset untuk kekal survive sana.
Masa tu, ayah cuma bagi RM50 sebulan. Tahun 2011.
Aku sendiri pun kena juga push diri untuk cari pendapatan lain.

Tanyalah housemate lama,
Takde masa aku yang free.
Semua penuh dengan jadual buat doorgift.

Aku masa tu dah get ready, set mindset aku terus.
Kebarangkalian aku dapat kerja dengan tahap kompetitif tahun-tahun kebelakangan ni dan senior-yang masih tak dapat kerja,
aku risau jugak dengan life cost aku yang tinggi,
aku pulak bila dah setahun degree sambil buat bisnes,
dah selesa dengan duit beribu sebulan dapat.
Life cost aku dah mampu pakai kereta myvi dan duduk kat apartment,
dan semuanya tanggung sendiri.

Masa degree je pendapatan dah lebih RM5k sebulan,
Aku banyak buat service candy buffet dan doorgift,
Kawan-kawan pun aku hire jadi pekerja,
Paling special housemate jadi mangsa kerja part time dengan aku.

Lepas degree, aku rasa bosan berniaga tahap tu. Memang masuk magazine dan tv, tapi aku rasa tepu buat benda sama.
Akulah yang buat doorgift, akulah yang jaga marketing.
Akulah jumpa sana sini.

Lepas tu, aku makin lama rasa makin down,
Padahal bisnes okay je,
aku tengok orang-orang berjaya.
Diorang pergi jauh.
Tapi macamana nak pergi sejauh tu? Ada kilang, office sniri.
Aku belajar satu perkara lagi.

Yang sebenarnya aku pandai jual je. Tapi aku tak pandai jadi orang bisnes. Maka bermula satu benda baru dalam hidup aku iaitu, belajar tentang dunia Bisnes.

Selama 2 Tahun aku belajar melalui pengalaman dan kelas-kelas yang aku ikut, banyak aku nakbagitau, tapi aku summarykan 4 Perkara ni dulu.

1. LEVERAGE.

Leverage ni mcm lever. nnt boleh google gambar tuas.
mcm bentuk jongkang jongkit tu. Leverage yang maksudkan ni lebih kepada guna kuasa/power/usaha orang lain untuk bantu kita lagi jauh ke depan.

Contohnya aku guna tenaga dan beli masa orang lain supaya aku dapat tumpukan kerja-kerja sebenar aku sebagai orang bisnes.

Aku belajar yang aku ada limited capacity dari segi tenaga dan masa.
Aku cepat penat, tapi aku pandai berniaga.
Aku guna dan beli masa kawan aku tu, untuk dia buat kerja messy2 leceh2 renyah2 ni.

Aku beli masa kawan dengan bagi bayaran upah. Hasil beli, aku dapat tambahan 24 jam lagi.So, aku ada 48 jam sekarang. 24 dari 48 jam sudah boleh fokus pada operation dan production. 24 jam baki lagi iaitu milik aku boleh buat kerja2 administration dan marketing.

2. REZEKI

Aku mula2 risau tentang kemahiran yang diturunkan ni, nanti kalau orang lain tiru, kita dapat saingan dah.
Aku juga risau kita sibuk bisnes nanti later dia pulak nak sibuk bisnes.
Tapi hakikatnya ni semua tanggapan aku semata-mata.
Aku tak perlu nak risau, kalau kita betul-betul serahkan soal rezeki pada Allah.
Bagi aku, kalau ada 10juta orang nak jual doorgift pun, juallah.
Tapi rezeki Allah kan luas. Mana yang beli dengan aku tu rezeki aku lah.

Soal nnt staff kita sibuk nak buat bisnes pulak.
Kita seawal nak hire dia jaga production, operation,
ini semua under control kita.
Seawal lagi kita boleh katakan dengan dia untuk fokus pada kerja. Sebenarnya kita patut bersyukur bantu orang lain naikkan skill dia,
dapat bantu wujudkan pekerjaan. Buat dia boleh jadi macam kita juga.

3 MARKET.

Aku suka gunakan statisctic untuk create awareness/kesedaran pada diri dan bisnes yang market malaysia ini besar.
Malaysia ada lebih kurang 30 juta rakyat.
Dalam setiap negeri saja ada lebih kurang 4-5 juta rakyat.

Fokuskan produk kita kepada niche market/maksudnya market yang lebih tepat.
Contohnya yang selalu beli doorgift ialah orang yang akan buat event. Contoh event ialah aqiqah, nikah, wedding, gift.
Tapi frequency orang yang beli banyak ialah orang kahwin.

Kita ambil statistic orang kahwin,
dalam setahun di malaysia, orang kahwin 100,000 hingga 150,000 orang kahwin.
Ambil 5% saja yang kita rasa kita mampu nak closing/dapat order ialah 7,500 order setahun.
Itu baru 5% saja, Belum 95% pun lagi dapat target.

Katakanlah, sekali orang beli dengan kita, minimum RM20

Sales : 7500 Order x RM20 : RM150,000 setahun dah kita dapat.
Cost: 7500 order x RM5 : RM37,500
Profit : RM150,000 -RM37,500 : RM112,500

RM112,500 bahagi 12 bulan : RM9,375 duit bersih nad dapat sebulan

Aku juga belajar yang marketing dan kerja management
adalah kerja yang sangat penting berbanding production.
Kalau kita tak dpt order, macamana nak buat duit.
Contohnya, kalau staff pun sibuk nak berniaga, takpalah 5% lagi dia target. Itu pun tak cukup tangan dah.

Supply barang boleh kita cari, staff pun boleh.

4. TUGAS ORANG BISNES SEBENAR.

Setelah lalui beberapa fasa nak tahu
sangat tentang dunia bisnes sebenar,
aku belajar yang dunia bisnes ini sangat besar,
Banyak sangat perkara kena tahu, kena belajar, dan learning process tu takkan  boleh berhenti sampai kita mati.

Orang Bisnes dan Orang yang Urus Bisnes adalah 2 benda berbeza.
Kita boleh upah orang untuk buat pengurusan (management  atau marketing)
tapi kerja hakiki orang bisnes sebenar itu apa?
aku mulakan dengan networking bersama orang bisnes.
Dalam bisnes perlu mentor, ilmu, system, tindakan, dan impian.

Perhalusi setiap satu. Kenapa perlu ada mentor?
Sebab kita nak ada comparison,
perbandingan sejauh mana kita mahu pergi. Mentor dalam industri kita dan luar industri kita.

Apa maksud dalam dan luar? Dalam industri ialah supaya kita nampak bidang ini kita ini ,
ada orang yang boleh ajar kita supaya jadi macam dia juga.
cari orang itu, dan  belajar dengan dia.
Selaluya orang bisnes yang dah berjaya tak lokek pun ilmu.
Yang baru nak start ini yang lokek sangat ilmu.
Ilmu tu pun belum tentu betul.
Belajar dengan orang yg ada proven success/ bukti dah berjaya.

Mentor luar bidang ialah orang yang
dalam bidang lain juga dah berjaya.
Satu supaya dia dapat lihat
sejauh mana industri kita mampu pergi,

ibarat orang yang lihat rumah kita dari luar rumah.
Kita rasa kita dduk dalam rumah,
rumah kita dah cantik,
tapi sebenarnya orang dari luar rumah
nampak yang banyak lubang-lubang perlu tutup lagi.

Cari guru. Jadi otak yang boleh filter. :)

Ilmu. Ilmu tentang
1) business development dan
2)organizational development.

Dua perkara yang sangat berbeza.

Business development ibarat membina facade-facade rumah, dinding, lantai, atap.

Organizational Development ialah kerja-kerja maintenance,
mencantikkan lagi rumah,
orang dalam rumah tu diajar ikut adab dan tertib,
agak rumah itu kekal menjadi sebuah rumah,
tak runtuh, kekal harmoni sejangkau bertahun lamanya.

Dalam business development sepert marketing,
human resource, administration,
financial, management, operation.
Organizational Development ialah bagaimana buat team kekal utuh,
setakat mana bisnes mampu pergi,
bagaimana buat bisnes itu keluar masuk staff pun boleh running lagi macam biasa,
bagaimana buat bisnes kekal stabil
walau ekonomi dunia bagi impact pada negara.

System. System ialah seperti yang aku katakan tadi tentang business develepment.

Bagaimana buat bisnes running tanpa ada kita disisi? Ada caranya.

Tindakan. Works hard but work smart.

Impian. Letak sejauh mana impian kita nak,
walau tak terjangkau akal.
Dalam masa setahun, au banyak tulis perkara tak terjangkau akal,
tapi Allah izinkan terjadi.

Duduk dengan millionaires, jadi kawan-kawan rapat,
belajar direct dengan mentor sebenar.

Jadi team leadership consultancy untuk korporat dibawah Annems Leadership.

Dan tubuhnya syarikat aku sendiri. Arkadius.

Itu semua dalam tulisan 101 impian. The truth is, Allah listen to you, Tapi tell Him. Through writing. Through doa. Bagitau. Bagitau. Penting soal bagitau ini.

-----

Terima kasih untuk guru-guru yang aku tak pernah jumpa, dan selalu ada disisi. Guru yang ibarat ayah Dato Roslan Ab Hamid, guru yang banyak memberi inspirasi saat aku rasa down Dr Azizan Osman, guru yang aku baca patah katanya Puan Guru Ainon dan ibu guru yang aku telah jatuh cinta dengan ilmu dan dirinya, Ibu Faridah Hanim Haron.

Buat rakan-rakan, macam abang dan kakak sudah. Terima kasih juga sebab sangat kasih akan adik seorang ini.

Redhakan atas segala ilmu ya :).

-----
Buat rakan yang dah buat aku tersedar pagi tadi, terima kasih. Banyak perkara yang aku perlu kongsi rupanya."

#munirahfuzi



JOM BERTAHMID

Assalammualaikum...

Alhamdulilah...

Jom kengkawan...
Tambah PAHALA secara AUTOMATIK



Semoga ia memberikan manfaat buat anda semua...

Sekian.
Terima kasih...




" PENTING SANGAT-SANGAT BAGI YANG SUKA MAKAN DILUAR "

Assalammualaikum...



"PENTING SANGAT-SANGAT BAGI YANG SUKA MAKAN DILUAR"....
*****************************************
.
Santau... (pengenalan siri 1) mngkin ada tanda-tanda yang mencurigakan pada bahan makanan anda kebiasaannya bahan kotor seperti rambut dan kuku... apabila terjumpa dan terlihat bahan tersebut baca surah Al Furqan ayat 23 lalu dibuang bahan tersebut.. InshaAllah..
.
Antara tanda-tanda Santau terkena pada makanan:
.
● Pening dan mengantuk menjelang mahgrib
● Kuku dan bawah mata menjadi hitam dalam masa yang singkat
● kurang selera makan dan muntah walaupun hospital Tidak dapat di kesan pnyakit tersebut
● Sakit perut tanpa sebab
● Hilang focus
● Mimpi bahan-bahan tajam seperti sembilu, buluh, ranting-ranting yangg tajam tulang...
.
Berusahalah dan amalkan lah
AlQuran dalam kehidupan harian anda
"AYAT NI PENDEK JE"...
Kongsikan kepada orang yang anda sayangi






Jom SHARE kan....

Sekian.
Terima kasih...

26 Januari 2016

MAAFKAN SEMUA ORANG MAAFKAN DIRI SENDIRI JUGA

Assalammualaikum...
Salam sejahtera...

"Maafkan semua orang dan juga untuk diri sendiri...
Hidup akan sentiasa lebih gembira.... Tenang... Hati sentiasa AMAN dan BERSIH dari jiwa yang PEMAAF..."

( DR RAJA SHAMRI )







Semoga ia memberikan manfaat buat anda semua...

Sekian.
Terima kasih...

DOA SELEPAS SOLAT

Assalammualaikum...
Salam sejahtera...

Alhamdulilah...

Baca 7kali setiap selepas SOLAT.
akan tertutup 7 PINTU NERAKA untuk kita.

Ya Allah Ya Rahman , semoga Kau tutupkan pintu neraka buat ku..keluargaku dan seluruh sahabat mukmin ku..aamiin yarabbalamin


Semoga ia memberikan manfaat buat anda ...

Sekian.
Terima kasih...

PETUA UNTUK MENAIKKAN URI

Assalammualaikum...
Salam sejahtera....


PETUA UNTUK MENAIKKAN URI.



Credit image dari : WANITA IDAMAN


Senaman ini boleh dilakukan sebanyak dua kali sehari iaitu : sewaktu bangun pagi dan sebelum tidur (selepas isya’).

Cara: Baring atas katil dengan kaki diangkat ke atas, jika tidak mampu mengangkat kaki, cuba sandarkan ke dinding. Maksudnya kita baring dalam bentuk ‘L’ iaitu kaki disandarkan ke dinding agar tidak jatuh. Baring dalam keadaan begini selama mana yang mampu lakukan. Paling penting, jangan memaksa diri sendiri. Kebiasaannya, bagi ibu yang sudah hamil ‘tua’ (trimester ke-tiga), memang agak kurang selesa untuk kita berbaring dalam keadaan begini.

Teknik pernafasan: Tarik nafas perlahan-perlahan, sedalam yang mungkin mengikut kemampuan (waktu tarik nafas, pastikan kaki diangkat atas dan disandarkan ke dinding). Dengan menggunakan satu nafas, cuba tahan nafas anda selama yang mampu.

Cara menarik nafas juga penting, iatu dengan menggunakan perut dan bukan hidung. Maksudnya, bila kita menarik nafas menggunakan perut, kita rasa perut kita naik ke atas sedikit. Lepaskan nafas secara perlahan-lahan, dalam jangakamasa yang sama (lebih kurang sama ketika menahan nafas). Buat senaman dalam 10-15 kali untuk satu sesi senaman.

Selain daripada senaman, cuba berinteraksi dengan bayi dalam kandungan. Pujuk bayi agak pusing ke bawah dan uri biasanya akan naik ke atas mengikut pergerakan bayi. Sujud yang agak lama juga dapat membantu menaikkan uri, kerana kedudukan sujud itu sendiri dapat memperbaiki kedudukan rahim ke tempat asal, InsyaAllah.

**********************************************

"Tuhanku, permudahkanlah dan jangan Kau sukarkan kerana Engkaulah yang maha memudahkan, segala yang susah adalah mudah bagiMu, Ya Allah, sempurnakanlah dengan kebaikan, dengan rahmatMu, ya Arhamar Rahimin."







Anda semua boleh share TIP/PETUA tersebut


Sekian.
Terima kasih


25 Januari 2016

INDAHNYA SABAR ITU

Assalammualaikum...
Salam sejahtera....

Alhamdulilah ..

Credit foto Dari ANA MUSLIMAH

SABAR itu ada HADNYA...
SABAR itu ada BATASANNYA...


IKHLAS SEIKHLAS-IKHLASNYA bukan untuk menunjuk-nunjuk... Walaupun hati merasai SAKIT...

HANYA KITA YANG MEMAHAMI DIRI SENDIRI... ADUKAN PADA YANG MAHA ESA LAGI MAHA MENGETAHUI...


SEKIAN.
TERIMA KASIH...

SENYUM SENYUM SENYUM LAH SELALU...

SOLAT TAHAJJUD SEPERTIGA MALAM

Assalammualaikum...
Salam sejahtera...

Alhamdulilah ...
Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...

Cara mengerja kan SOLAT TAHAJJUD setelah terbangun dari tidur sepertiga malam....














Semoga ia memberikan manfaat buat anda semua..

Sekian.
Terima kasih.






AMALAN HARIAN SEPATUTNYA KITA BUAT

Assalammualaikum ...
Salam sejahtera..

Alhamdulilah...
Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...



Amalan harian yg sepatutnya kita buat:

  1. Bangun malam
      (sekitar jam 3 pg)
      - mandi dn ambil wuduk.

  2. Solat Sunat Wuduk.

  3. Solat Sunat Taubat.

  4. Solat Sunat Tahajjud (8 rakaat).

  5. Solat Sunat Hajat
(minta Allah swt makbulkan permintaan kita, bila2 masa kita minta)

  6. Solat Sunat Witir 3 rakaat.

  7. Istighfr 100x

  8. Tahlil 300x

9. لاَإِلَهَ إِلاَّ أَنْتَ سُبْحَا نَكَ إِنِّيْ كُنتُ مِنَ الظَّا لِمِيْنَ. 40x

10. tasbih 40x

11. Solat sunat fajar

12. Solat subuh.

13. Baca Yaasiin lepas subuh.

14. Solat Sunat Dhuha 6 rakaat.

15. Solat Zohor
-solat sunat sebelum
-solat sunat selepas

16.Solat Asar
-solat sunat sebelum

17. Solat maghrib
-solat sunat selepas

18. Solat Isya'
-solat sunat sebelum
-solat sunat selepas

19. Sebelum tidur
baca :
- Al-Quran
- Surah Al-Mulk
- Surah Sajjadah
- Surah Al-Waqiah

20. Setiap hari mesti sedekah, walaupun sedikit.

“Di dunia bukan tempat utk berehat, tetapi tempat utk beribadat."


Credit by:
[Ustaz Ismail Kamus]




24 Januari 2016

PENGURUSAN EMAIL COOKIES by Puan Maznah


Assalammualaikum dan salam sejahtera...





Menguruskan Email Di Rumah (Bebas Berkerja Di Rumah)

TAWARAN SEGERA SEBAGAI PENGURUS EMAIL

KAMI MEMERLUKAN BANTUAN UNTUK MENGURUSKAN EMAIL DARIPADA
PELANGGAN KAMI. SISTEM KAMI SANGAT MUDAH DIGUNAKAN.

* BUKAN AFFILIATE/MLM
* BUKAN MENJUAL
* PENDAPATAN TERUS KE AKAUN BANK
* MASA BERKERJA BEBAS
* BERKERJA SELESA DI RUMAH SENDIRI







Contoh EMAIL COOKIES DARI PUAN MASNAH



SINI

Sekian.

terima kasih


23 Januari 2016

WOWAPP MENJANA PENDAPATAN SAMPINGAN

Assalammualaikum...
Salam sejahtera...

Alhamdulilah...
Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...

Zaman ada gadget smartphone tablet laptop... Semuanya boleh menjana pendapatan sampingan ....

Selain application we chat telegram whatspp Viber....

Tetapi sekarang Ada satu application yang boleh mendapatkan income... Iaitu WOWAPP application..... Boleh download dari Google Play, App Store, Mac dan Windows....









WOWAPP FAIZABUNYAMIN

Sekian terima kasih...

22 Januari 2016

20 AMALAN SENTIASA DILIMPAHI REZEKI HALAL DAN DIBERKATI

Assalammualaikum
Salam sejahtera...

Alhamdulilah...
Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu


Amalkan 20 amalan ini sebagai salah satu cara supaya kita sentiasa dilimpahi rezeki yang halal dan diberkati.


1. Banyak beristighfar

Kita adalah hamba yang tidak lepas daripada melakukan dosa. Oleh itu sentiasalah beristighfar dan bertaubat kepada Yang Maha Esa. Bersungguh-sungguh mengakui dosa kita yang banyak di depan Allah kerana Allah sangat sayang kepada hamba-Nya yang banyak bertaubat dan beristighfar.


2. Rajin beribadah

Sentiasa utamakan Allah dalam setiap urusan kita. Rajin beribadah kepada Allah adalah salah satu cara kita sentiasa menyempatkan diri untuk sang Pencipta. Allah tidak akan mensia-siakan pengabdian diri hamba-Nya.


3. Tinggalkan perbuatan berdosa

Jika kita beristighfar tetapi masih mengulang perbuatan dosa, takut-takut istighfar kita tidak diterima oleh Allah. Dosa akan membuatkan hati menjadi resah, malah akan menutup pintu rezeki. Oleh itu segera tinggalkan segala perbuatan yang berdosa.


4. Sentiasa mengingati Allah

Berbanyaklah mengingati Allah kerana ia akan membuatkan hati menjadi tenang dan kehidupan terasa lapang. Ini rezeki yang hanya Allah berikan kepada orang yang beriman.


Doa Mohon Rezeki Halal



5. Berbakti dan mendoakan kedua ibu bapa

Dalam hadis riwayat dari Imam Ahmad, Nabi Muhammad SAW berpesan, agar siapa yang ingin panjang umur dan ditambahkan rezeki, hendaklah berbakti kepada ibu bapa dan menyambung tali kekeluargaan.


6. Memenuhi keinginan orang lain

Menunaikan dan memenuhi kehendak atau keinginan orang juga menjadi sebab Allah SWT melapangkan rezeki dengan cara tercapainya hajat atau keinginan kita sendiri.



7. Berbuat baik dan membantu orang yang dalam kesusahan

Ia termasuk menggembirakan dan membahagiakan orang tua, orang yang sakit, anak yatim, fakir miskin, isteri dan anak-anak yang masih kecil.


8. Banyak berselawat ke atas Nabi SAW

Selawat ke atas Nabi Muhammad SAW dapat menghilangkan keresahan, kesedihan, kesukaran dan meluaskan rezeki dengan izin Allah SWT.


9. Berpagi-pagi

Rasulullah SAW pernah bersabda amalan berpagi-pagi (memulakan aktiviti harian sebaiknya selesai solat Subuh berjemaah) adalah amalan yang berkat.


10. Buat kebajikan sebanyak-banyak yang boleh

Selagi kita masih bernafas di bumi Allah, cubalah buat kebajikan sebanyak yang boleh. Ibnu Abbas berkata: "Sesungguhnya kebajikan itu memberi cahaya kepada hati, kemurahan rezeki, kekuatan jasad dan disayangi oleh makhluk lain."



11. Menjalinkan silaturahim

Baginda SAW bersabda: "Barangsiapa ingin dilapangkan rezeki, dilambatkan ajal, maka hendaklah dia menghubungi sanak-saudaranya." (Riwayat Bukhari)



12. Rajin bersedekah

Amalan bersedekah mengundang rahmat Allah dan menjadi sebab Allah membukakan pintu rezeki.



13. Sentiasa dalam keadaan berwuduk

Sentiasa biasakan diri dalam keadaan berwuduk kerana Nabi SAW ada bersabda: "Sentiasalah berada dalam keadaan bersih (dari hadas) nescaya Allah akan memurahkan rezeki." (Diriwayatkan dari Sayidina Khalid al-Walid)



14. Bersolat malam (tahajud)

Membiasakan diri untuk bangun bersolat malam (tahajud)  kerana ia memberikan seribu kebaikan kepada yang rajin mengamalkannya.


15. Biasakan solat Dhuha

Solat Dhuha biasanya dilakukan di saat manusia sibuk dengan urusan dunia. Amalan ini mempunyai rahsia tersendiri yang luar biasa.


16. Amalkan berzikir dan bacaan ayat Al-Quran

Zikir daripada ayat-ayat al-Quran atau Asma'ul Husna selain dapat menenangkan hati manusia, malah dapat menjernihkan perasaan. Salah satu nama Allah, al-Fattah (Maha Membukakan) dikatakan dapat menjadi sebab dibukakan pintu rezeki jika dibaca selalu.



17. Sentiasa bersyukur kepada Allah

Syukur ertinya mengakui segala pemberian dan nikmat dari Allah SWT. Allah berfirman yang bermaksud: "Sesungguhnya! Jika kamu bersyukur, nescaya akan Aku tambahkan nikmat-Ku kepadamu, dan jika kamu kufur, sesungguhnya azab-Ku amat keras." (Surah Ibrahim, Ayat 7)



18. Berikhtiar

Rajinlah berikhtiar dan berusaha. Orang beriman tidak pernah jemu berusaha untuk mendapatkan rezeki yang halal dan diberkati.


19. Berdoa

Doa adalah senjata orang mukmin. Berdoa menjadikan seorang hamba dekat dengan Allah SWT. Kita wajib bergantung dan mengharap hanya kepada Allah supaya dikurniakan rezeki dan rahmat dari-Nya.



20. Bertawakal

Dengan bertawakal, seseorang itu akan dikurniakan rasa kaya oleh Allah SWT. Rasulullah SAW juga bersabda: "Seandainya kamu bertawakal kepada Allah dengan sebenar-benar tawakal, nescaya kamu diberi rezeki seperti burung diberi rezeki, ia pada waktu pagi hari lapar namun petang hari ia telah kenyang." (Riwayat Ahmad, at-Tirmizi, Ibnu Majah, Ibnu Hibban, al-Hakim dari Umar bin al-Khattab r.a.)

20 Januari 2016

KHASIAT JUS MUTIARA KASIH

Assalammualaikum 
Dan salam sejahtera...



《IKH'TIAR ME-RA'WAT PERANAKAN@JATUH》

Salah 1 Tanda P€RANAKAN@JATUH adalah S.A.K.I.T T'UMIT

Bagi Mereka Yang Alami P€RANAKAN@JATUH
Boleh Amalkan JUS MUTIARA KASEH 2 Sudu Pagi & Malam.

Insya Allah Membantu , Cuma Kena Istiqomah Amalkan Baru Nampak Hasil Ketara..

Nak Tahu 11 Tanda P€RANAKAN@JATUH
WHATSAPP KAK LIZA yer
☎012.405.3380
☎012.405.3380
☎012.405.3380

Kalau Dah Ada Petanda, Cepat R'awat Yer
Sebab Dikhuatiri Menjadi TOOMBONG (Terjojol Keluar Melalui "Bawah") Dalam Jangkamasa Panjang.

Kena Ingat , Kita Cuma Boleh IKH'TIAR .
ALLAH YANG MENGIZINKAN KESEMBUHAN.

Testimoni




Ada KKM & JAKIM

HARGA (300ML@GM)
RM60 (Semenanjung)
RM 65 (Sabah/Sarawak)
Order Lebih Diskaun Lebih

☺Harap jangan pandang remeh yer masalah yang dihadapi w.a.n.i.t.a ..
Jangan juga, buat main main..
Belum Kena, boleh gelak ketawa. ..
Dah kena, nak senyum pun sukar.







Anda semua boleh hubungi kak Liza seperti nombor di atas.

Klik link tersebut

PENJAGAAN RAHIM SIHAT JUS MUTIARA KASIH

Saya viralkan sahaja produk Jus Mutiara Kasih... Untuk kepentingan dan kesihatan dalaman Wanita ... Supaya sentiasa sihat selalu terutama sekali SISTEM PERANAKAN .... JAGA LAH IA SELALU SEBELUM TERLAMBAT....


SEMOGA IA MEMBERIKAN MANFAAT BUAT ANDA WANITA...

SEKIAN.
TERIMA KASIH..



19 Januari 2016

BUKU PENGENALAN BUAT ALYA


Assalammualaikum...

Salam sejahtera....

Alhamdulilah...
Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...

Sejak abang Darwish memasuki pra sekolah ... Alya pun sibuk hendak belajar juga...

" Ummi , Elsa "

Itulah setiap hari selepas beberapa minit " berpisah " dengan abang Darwish...


Abang Darwish 

Pada keesokan harinya abinya membeli beberapa jenis buku pengenalan untuk Alya....

" Wah book ... Cantik... "
Begitu teruja Alya menerima pemberian daripada abinya... Alya memang suka membaca ... Hobi terkini si Alya...

Banyak pembelajaran anak-anak kali ini untuk diketahui oleh mereka berdua.... Umminya dan abinya tengok sungguh gembira dan bangga...


AMALAN MEMBACA SURAH AT-TAUBAH

Assalammualaikum 

Salam sejahtera...


Alhamdullilah...

Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...


Amalkan membaca Surah at-Taubah ayat 128 dan 129. Baca sebanyak 7 kali setiap kali selesai solat fardhu, dengan izin Allah,

1) Segala kelemahan anda bertukar kepada kekuatan.
2) Kehinaan berganti dengan kemuliaan.
3) Segala hutangnya dapat dijelaskan.
4) Terhindar dari dukacita.
5) Melimpah-limpah rezeki datang kepadanya


13 Januari 2016

DOA UNTUKNYA SENTIASA AMAN DAN BAHAGIA SELALU

Assalammualaikum...
Salam sejahtera...

Alhamdulilah...

Mari kita sama-sama membaca DOA tersebut sama ada suami atau isteri

Dimulai:

Al Fatihah



Semoga ia memberikan manfaat buat anda

Sekian. 
Terima kasih...

12 Januari 2016

TIP BERKASIH SAYANG SUAMI ISTERI

Assalammualaikum...


Antara tip atau petua sentiasa hubungan suami isteri aman dan bahagia.... Saya kongsi bersama Dari pengalaman orang-orang tua yang terdahulu....






1. Sentiasa kemas dan bersih.

2. Tunjuk wajah ceria dan manis walau isteri penat.

3. Elak sikap moody masam muka bila bersama suami.

4. Diam dengar suami bercakap, jangan menyampuk percakapannya.

5. Dengar respon dan layan perbualan suami walau topik isteri tidak minati.

6. Bercakap dengan nada yang lembut bukan dengan marah atau menengking.

7. Pabila suami marah hendaklah berdiam, jangan suka menjawab.

8. Jangan cepat merajuk pabila diusik suami.

9. Bergurau sendalah dengan suami tapi jangan melampau.

10.Jangan lengah dan cepatlah bertindak apabila suami berhajat sesuatu.

11.Dahulukan kehendak suami dari anak-anak.

12. Minta izin suami sebelum keluar rumah dan maklumkan dimana anda pergi supaya suami tidak risau.

13. Minta izin suami sebelum menggunakan harta suami bukannya selepas guna.

14. Jangan biar rumah selerak walau anda sesibuk mana pun.

15. Masak hidangan kegemaran suami.

16. Sediakan air minum suami tanpa tunggu diminta.

17. Sediakan apa yang dirasa barang keperluan suami dan jangan kecil hati jika tidak digunakan.

18. Jahit butang atau pakaian suami yang terkoyak segera, memberi petanda anda pandai mengurus suami.




19. Potong kuku suami apabila panjang pada hari isnin, khamis atau jumaat.

20. cium tangan dan pipi suami sebelum suami keluar rumah sebagai tanda cinta dan hormatinya.

21. Elakkan perbuatan yang menyusahkan suami seperti gaduh dengan jiran atau menambah hutang tanpa berbincang.

22. Hargai pemberian suami walau murah dan kecil, jangan tolak.

23. Jangan berat mulut menyatakan sayang pada suami, biar suami tahu anda mencintainya.

24. Penuhi dan layan keperluan batin suami, jangan tolak walau isteri penat atau membiar suami lama menunggu sehingga tertidur.

25. Saat suami masuk tidur segera ikutinya, Jangan biar suami tidur sendiri.

26. Minta maaf dengan ikhlas pada suami setiap hari walaupun isteri rasakan tidak perbuat kesalahan.

27. Jaga kehormatan diri dan jaga harta benda suami semasa ketiadaan suami.



P/S Isteri ikut petua di atas Aman rumahtangga. Insyaallah.


*** terima kasih juga buat mak dan ayah yang sentiasa memberikan nasihat yang baik untuk Ku sepanjang alam perkahwinan ini ....

SEMOGA CEPAT SEMBUH SEJAK MASUK KELAS PASTI

Assalammualaikum ...
Salam sejahtera...
Alhamdulilah..
Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu...
Minggu orentasi kelas PASTI seminggu yang lepas bersama-sama rakan-rakannya dan para gurunya..... Ahmad Darwish Bunyamin sudah mengalami alam PRA sekolah di PASTI AS SOBIREEN.... Dia amat teruja apabila bermain-main bersama rakan-rakan barunya... Sampaikan Ummi dan abi dilupakan sekejap... Siap lambai tangan apabila menaiki kereta kancil milik Atok Din nya dan rakan-rakan menjemputnya..
Bermula Lah pula sesi jangkitan VIRUS DEMAM SELSEMA pada sabtu lepas ... Semalam dan hari ini AHMAD DARWISH BUNYAMIN tidak menghadirkan dirinya ke PASTI ASSOBIREEN... kerana demam selsema dan batuk... 
AHMAD DARWISH BUNYAMIN BUAT  PERTAMA KALINYA MEMASUKI ALAM PERSEKOLAHAN DAN BERALIH SERVIS PENJAGAAN UMMINYA DAN ABINYA KEPADA PARA GURUNYA... semoga Bunyamin sentiasa sabar dan belajar apa yang gurunya ajarkan buat bunyamin....


Hari pertama

Hari kedua ( hari ini tengah hendak sihat dari demam )


SEMOGA CEPAT SEMBUH AHMAD DARWISH BUNYAMIN ...
RAKAN-RAKAN DAN PARA GURU MU MENANTI KEHADIRAN MU...


Umi dan abi sentiasa ada di dalam hati ...

ALYA ADRIANA Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign