UMMI ADRIANA: RESEPI KUAH LAKSA

FAIZABUNYAMIN TABUNG

30 Ogos 2015

RESEPI KUAH LAKSA

Assalammualaikum dan salam sejahtera
Alhamdulilah... Semuanya dalam keadaan sihat-sihat belaka...
Hari ini hendak memasak menu apa untuk tengahari, ya?
Hari ini saya sekeluarga makan kegemaran iaitu kuah mee laksa...


Antara bahan-bahannya adalah :

1. Ikan kembung - 1 kilo ( direbus )
2. Udang - 1/2 kilo 
3. Bawang besar - 2 biji
 4. air rebus udang - 2 cawan
5. Belacan - 2 inci ( ikut ukuran jari )
6. Bunga kantan - 1 batang
7. Daun kesum - 1 ikat 
8. Cili kering - ( ikut suka mahu pedas atau tidak )
9. Adam keping : 5 keping 


Hiasan :

1. Telur rebus
2. Kacang panjang 
3. Kubis atau salad
4. Timun

1 peket -  Mee laksa 

Cara membuatnya: 

1. Asingkan isi dan tulang ikan kembung. Blend isi ikan kembung. Blend pula tulang ikan kembung. Satukan dalam periuk bersama air rebusan ikan dan udang tadi.

2. Blend cili kering, belacan dan bawang besarMasukkan ke dalam periuk tadi.

3. Didihkan dan renehkan kuah tersebut sehingga naik aromanya.

4. Masukkan bunga kantan , asam keping dan daun kesum , udang.

5. Sementara tunggu kuah tersebut boleh rebus kan mee laksa.

6. Masukkan perisa Iaitu garam secukup rasa.


Setelah itu sesudah kuah dan mee laksa masak. Apa lagi boleh lah dihidangkan.

Orang yang pertama yang menjamu hidangan mee laksa adalah cik Suami kerana perutnya lapar dan tidak sabar hendak rasa kuah mee laksa. Tapi caranya cik Suami makan memang tidak memuji dia diam kan sahaja. Bak kata orang tua-tua tandanya dia sukakannya.

Selamat mencuba.
Sekian.
Terima kasih.



Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam ukhwah ...
Terima kasih Singgah di sini. Segala komen anda dimanfaatkan dan dihargai.
Salah silap mohon maaf ye...

ALYA ADRIANA Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign