UMMI ADRIANA: PENGAT UBI KELEDEK

FAIZABUNYAMIN TABUNG

11 Januari 2017

PENGAT UBI KELEDEK

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.




Pengat keledek buat minum petang...
.
.

Ubi keledek : 2 biji
Santan kelapa : 1 biji
Air : 400ml
Gula merah : 1/2 cawan
Gula pasir : 2 sudu besar
Garam : 1/2 camca
Tepung gandum : 1 sudu besar ( mix bersama air , buat kan mcm cucur )
Daun pandan : 2 helai ( simpulkan )

Cara:

Kupas kulit ubi keledek dan potong dadu ( sederhana besarnya )
Pastu empuk kan ubi keledek untuk berberapa minit dan tos kan dari airnya.
Masukkan gula merah , gula pasir dan DAUN pandan bersama air 400ml sampai mendidih.
Kemudian masukkan ubi keledek yg Telah direbus tadi dan santan se Kali.
Didihkan semua bahan-bahan. 
Masukkan tepung gandum yg telah dimix kan tadi ke dalam pengat tadi.
Setelah siap Boleh Lah dihidangkan untuk seisi KELUARGA..

Selamat mencuba...
.
.

#UmmiAdrianaBeauty
#fiza0173245640


2 ulasan:

Salam ukhwah ...
Terima kasih Singgah di sini. Segala komen anda dimanfaatkan dan dihargai.
Salah silap mohon maaf ye...

ALYA ADRIANA Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign