ADRIANA FAIZUL : 10 KESALAHAN KETIKA BULAN RAMADHAN

FAIZABUNYAMIN TABUNG

30 Mei 2016

10 KESALAHAN KETIKA BULAN RAMADHAN

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah.


10 kesalahan paling hit ketika Ramadhan  

1. Tidak sahur - puasa org yahudi dan org Islam sama saja, kecuali puasa org Islam ada sahur. Sahur la walau dengan segelas air kosong.

2 Sahur terlalu awal - Makan berat lewat malam dan tidur lalu bangkit selepas azan Subuh. Itu bukan sahur, itu supper. ..

3. Terlebih tidur - lebih tidur merugikan masa dan menyebabkan badan dan otak lemah ... Tidur boleh diniatkan sebagai ibadah, tapi kalau over sangat dianggap bedebah.

4. Berbuka secara buffet sampai buncit - ada juga yang sambung makan selepas solat Maghrib sehingga lewat malam. Tarawih pun tuang!

5. Membazar hingga membazir -lapar mata. Setiap jenis makanan nak diborong. Tak habis, makanan dibuang. ......

6. Sambut Hari Raya mengalahkan Ramadhan -bulan Ramadhan yang dimuliakan Allah, bukan Syawal. Syaitan dibelenggu pada Ramadan dan dibebaskan pada 1 Syawal

7. Solat tarawih tapi tak qiamullail pada lailatul qadar - Nabi kadang2 meninggalkan tarawih. Tapi Nabi akan struggle pada 10 malam terakhir untuk cari laylatul qadr. Pahala bonus 1000 bulan tu. Wow! ..

8. Puasa tapi tak solat - pahala puasa pending sebab tak solat. Ayoyo! ....

9. Sibuk beribadah, lupa cari ilmu -bulan Ramadan bulan Ilmu... Semua ibadah tiada guna tanpa ilmu. Ada juga yang larang tazkirah ketika Ramadhan

10 Gagal upgrade  iman selepas lalui Ramadhan -ibarat dah harungi sungai yang jernih dan segar tapi kotoran di badan sengaja tak dibersihkan.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Salam ukhwah ...
Terima kasih Singgah di sini. Segala komen anda dimanfaatkan dan dihargai.
Salah silap mohon maaf ye...

ALYA ADRIANA Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign