UMMI ADRIANA

FAIZABUNYAMIN TABUNG

17 Jun 2016

MEMOHON SENTIASA JAGAINYA SELALU

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.



" Ya Allah, aku bermohon kepadaku to long jaga dia ketika aku jauh harinya. Dalam diamku juga beribu DOA terbaik untuknya. Dan permudahkanlah segala urusannya setiap masa." 

Aammiin Ya Rabbal Aalamiin.


SEMOGA DIA SENTIASA DI DALAM LINDUNGAN-MU , YA ALLAH.



Sekian.
Terima kasih.





16 Jun 2016

20 PETUA KESIHATAN BERASASKAN BUAH KURMA

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu.

Banyaknya khasiat buah Tamar seperti mana Rasullah saw amalkan selama sepanjang hidupnya dahulu.

Jom saya kongsikan melalui image-image tersebut:

























Semoga ia memberikan manfaat buat anda semua.


6 Tips Untuk Menyambut Bulan Ramadhan Dengan Lebih Produktif & Bermakna Tahun Ini

Sekian.
Terima kasih.

*** sumber dari RAKAN FB


15 Jun 2016

KARI AYAM

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat selalu.

Macam biasa lah ... Setiap Kali selepas pukul 5:00petang memikirkan hidangan jaudah untuk berbuka puasa macam-macam nak makan. Last sekali... Buat kuah kari ayam dengan bubur nasi dan juga lempeng.


Ayam masak kuah Kari

6 ketul ayam ( cuci bersih dan toskan )

2 biji Ubi kentang
1 biji tomato

Bahan-bahan :

6 ulas Bawang merah 
5 ulas Bawang putih 
 6 biji Cili kering
1/4 halia

( kisar semua bahan-bahan tersebut )

Lalu masuk sekali selepas bahan-bahan tersebut bersama
1 sudu besar serbuk Kari ( saya guna Adabi)

1/2 cawan santan
3 cawan air.


Cara-cara :

1. Masukkan 2 sudu besar minyak masak dan bahan penumis ( bunga lawang, pekak dan batang kayu manis ) ,
2. Masukkan pulak , bahan-bahan kisar dan serbuk Kari sekali. Tumis hingga naik bau aromanya dan terbit minyak.
3. Masukkan ayam , ubi kentang biarkan seketika.
4. Kemudian masukkan air dan biarkan mendidih seketika.
5. Selepas itu masukkan santan pula.
Didihkan semua kuah dan biarkan seketika. Masukkan perasa garam secukup rasa dan masukkan satu biji tomato. Lalu Boleh Lah dihidangkan.

Selamat mencuba.

TIP 

Sekian.
Terima kasih.













SEGMEN 12 JAM BLOGLIST #21 MIALIANA.COM

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah.




Pencarian bloglist bagi bulan Julai dan Ogos 2016 di Mialiana.com bermula pada hari ini, 15 Jun 2016, iaitu tepat jam 11.00 pagi sehingga 11.00 malam nanti. Semua dijemput join.

Syarat-syaratnya :
  1. Follow blog Mialiana.com, Add To Circle Google+ Mia Liana dan Like Fanpage Mialiana.com
  2. Buat entri bertajuk Segmen 12 Jam Bloglist #21 Mialiana.com
  3. Copy coding yang telah disediakan dan paste kan ke dalam ruangan HTML dan Publish entri.
  4. Tinggalkan URL entri anda ke dalam ruangan komen INI
Senang dan mudah bukan?

12 blog yang bertuah akan dipilih oleh random.org dan kepada yang terpilih nanti diminta agar memasukkan blog Mialiana.com ke dalam bloglist mereka juga. Keputusan pemenang akan diumumkan pada 30 Jun 2016.

tunggu apa lagi... jom support Mia Liana ya...

KEK ABAM BUNYAMIN

Assalammualaikum. Salam sejahtera. Alhamdulilah. Semoga anda sentiasa sihat-sihat selalu....


Kisah petang semalam ... Buat dalam masa satu jam sahaja untuk menghidangkan hidangan berbuka puasa.

Saya Sambil masak sambal kerang, sup sayur, ikan goreng...

Sambil tu juga tangan ini buat adunan sebiji kek simple jer

Ni sahaja yang tinggal ... Yang setengah lagi sudah dimakan oleh Abam Bunyamin.

Saya namakan kek tersebut KEK ABAM BUNYAMIN





Resepi:

Bahan A

1cawan planta
1/2 cawan minyak masak
1 cawan gula ( nak kurangkan gula pun bole)
1/2 cawan susu sejat.
2 biji telur saiz B
1 camca perisa vanilla
1 camca ovelet

( bahan diatas saya blend dengan blender , malas nak pukul adunan)

Sediakan pulak:

2 cawan tepung gandum
1 camca baking powder
1 camca baking soda

( campurkan sekali bahan diatas , ayak)

Masukkan bahan A ke dalam mangkuk dan masukkan sedikit demi sedikit tepung. Sebatikan adunan tersebut.

Kemudian masukkan perisa seperti serbuk nescafe  atau serbuk coklat.

Masukkan Pulak dalam Loyang 4 segi oles kan sedikit planta dalam Loyang trsebut.

Bakar selama 40 minit 190'c ikut Lah oven masing2 ye.. Jangan Pulak terhangus keknya...

Selepas itu Boleh dihidangkan...

Selamat mencuba....


Cik Suami hairan lalu bertanya, " Sekejap je buat kek ? Pastu siap sekali lauk nasi untuk berbuka."

Si Abam Bunyamin menunggu depan oven hingga keknya masak...

Saya cuma senyum sahaja.


< BACA INI JUGA > 






ALYA ADRIANA Copyright © 2016. Designed by MaiGraphicDesign